Chokladbrûlée med hallon

Chokladbrûlée med hallon

Chokladbrûlée med hallon! Pimpa den klassiska desserten med choklad. Dessa gör du dagen innan, bara att bränna av sockret innan servering – enkelt och otroligt gott!
05 mars, 2020

4 portioner

Du behöver:

1 dl strösocker

5 äggulor

½ vaniljstång

2 ½ dl vispgrädde

2 dl standardmjölk

100 g mjölkchoklad

strösocker till skorpan

Garnering:

250 g hallon

hyvlad choklad eller krossade kakaobönor

Så här gör du:

1. Fyll en ugnsplåt med hög kant med 2–3 cm vatten.

2. Sätt in plåten i ugnen och värm till 140°.

3. Vispa socker och äggulor pösigt.

4. Snitta vaniljstången, skrapa ur fröna ur halva stången och blanda ner i äggmassan.

5. Värm upp grädde och mjölk med den urskrapade halva vaniljstången, till precis under kokpunkten.

6. Släng sedan vaniljstången och vispa försiktigt ner hälften av den varma gräddmjölken i äggmassan.

7. Vispa ner all äggmassa i återstående gräddmjölk och se till att blandningen håller en temperatur på 70°.

8. Ta kastrullen från värmen och fortsätt röra.

9. Hacka mjölkchokladen och smält ner i krämen.

10. Fördela crème brûlée-smeten i 4 små ugnsfasta skålar eller små, djupa tallrikar.

11. Ställ försiktigt ner dem i vattenbadet och baka i 140° i 50–55 minuter, tills krämen verkar halvfast.

12. Ta ut vattenbadet från ugnen och låt allt stå och svalna i 15 minuter.

13. Lyft upp portionsskålarna ur vattenbadet, täck dem med plastfolie och låt stå i kylskåpet i minst 8 timmar, gärna över natten.

Strax före servering:

14. Strö ett tunt lager strösocker över varje portion och bränn av sockret med en brûlée-brännare. Gör eventuellt ett extra lager socker för riktigt hård och knäckig skorpa.

15. Toppa med hallon och hyvla choklad eller strö krossade kakaobönor över före servering.

Chokladbrulee med hallon recept

Chokladbrûlée med hallon.

Av: Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Drömmiga cookies med vit choklad

Bjud på klassiska semlor

Ljuvlig björnbärspaj med marängtoppar