Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Chipstest hemma – så gör du!

16 apr, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Släng in mer än ett sinne i ditt chipstest. Låt ögonen, näsan och munnen säga sitt i ditt hittills mest ambitiösa och roliga smaktest. Estrella bjuder på en guide hur du ska gå till väga.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

När man är på vinprovning, då ska det doftas och snurras och doftas igen och smuttas och blundas, och kännas aromer och spottas.

Ett chipstest brukar mer gå ut på att man samlas några stycken chipssugna runt ett soffbord med några påsar chips. Sedan tar man en näve chips och med smulorna sprutande ur munnen avger man sitt utlåtande: ”Skitgoda chips! Var är dippen?”

Ok, lite raljerande kanske, men faktum är att det finns massor av saker man bör utvärdera och betygsätta på ett chips. Det handlar faktiskt om mer än bara smaken.

Snacksföretaget Estrella har därför skrivit ihop en proffsig guide i fem steg för dig som vill genomföra ett mer seriöst chipstest. Så samla ihop vännerna och ta ditt chipstest till nästa nivå!

1. Chipsens utseende

Vi äter till stor del med ögonen och därför är det viktigt att fråga sig hur chipset ser ut. Hur är färgen? Är det en bra storlek? Hur är tjockleken? Syns potatisskalet som det ska? Är kryddan jämn? Framför allt: Ser det gott ut?

Annons

Kom ihåg att potatis är en naturlig råvara som växer i jorden. De kan se lite olika ut. Chips gjord på lagrad potatis ger exempelvis ofta lite mörkare chips än de gjorda på nyskördad potatis. Detta beror på sockerhalten i potatisen.

2. Fokus på doften

Lukta på chipset – vad känner du? Vissa chipskryddor doftar mycket och andra mindre. Kanske känner du någon oväntad underton? En stor del av smaksinnet sitter i näsan så doften på chipset och kryddan är viktig. Självklart ska påsen vara tät så att dofterna bevaras.

3. Dags för smaktestet

Låt detta ta tid! Du kan börja med identifiera bas-smakerna som sött, salt, beska, hetta, syrlighet och umami. Men det finns fler frågor att ställa sig: Hur är intensiteten i kryddan? Är smaken balanserad på det stora hela? Kommer smaken snabbt eller långsamt? Håller den i sig? Smakar den som namnet på produkten? Vilken eftersmak får du? Är potatisen framträdande eller timid? Allt detta och mycket mer kan utvärderas.

Annons

4. Hur känns texturen?

Texturen är otroligt viktig när det kommer till chips och det finns olika tekniker för att få fram eftersträvad textur. Ett grytfriterat chips är exempelvis hårdare än ett vanligt, och finräfflade är krispigare än släta.

Ställ dig frågor som: Är det krispigt, hårt, kexigt eller mjöligt? Får du en spröd känsla när du tuggar? Smälter det i munnen eller har det en fast textur? Detta är viktiga frågor för en chipsexpert.

5. Känslan i munnen

Slut ögonlocken och känn ordentligt. Är det saftigt eller torrare? Får du jobba med käkarna eller är det lättuggat? Är det en lagom storlek i munnen och funkar formen att tugga på? Det ska kännas bra att ha goda chips i munnen, så var noga med att ta in den samlade munkänslan.

Foto: TT

 

Läs mer:

Lyxig dipp med löjrom, dill och citron

7 enkla recept på nyttigare chips

Sötpotatischips med guacamole

Annons