12 bitar
Cheesecake:
200 g digestivekex
100 g osaltade pistaschmandlar utan skal
½ dl (50 g) strösocker
125 g smör
Smör till formen
Fyllning:
4 gelatinblad
400 g naturell färskost
¾ dl (50 g) florsocker
2 dl hallonsylt
1 ekologisk citron
2 ½ dl vispgrädde
Garnering:
125 g frysta eller färska hallon
Gör cheesecaken så här:
- Värm ugnen till 175°.
- Klä botten på en springform, ca 22 cm i diameter, med bakplåtspapper.
- Mixa ihop kex, pistaschmandlar och socker i en matberedare med kniv.
- Smält smöret på låg värme och rör ihop med kexblandningen.
- Fördela kexmassan jämnt över botten av springformen, pressa ner ordentligt.
- Grädda i ugnen i 10 minuter. Låt sedan svalna helt.
Gör fyllningen så här:
- Blöt upp gelatinet i en skål med kallt vatten i 10 minuter.
- Vispa upp färskost, florsocker, hallonsylt och finrivet citronskal.
- Vänd ner grädden med hjälp av en slickepott.
- Krama vattnet ur gelatinet och smält ner det i en klick, ca 3 msk, av ostmassan i en kastrull på låg värme.
- Vänd försiktigt ner gelatinblandningen i ostkrämen.
- Bred ut ostmassan över den kalla kexbottnen.
- Låt stå i kylskåpet i 2–3 timmar, tills fyllningen satt sig.
- Garnera med hallon före servering.
Av: Timm Vladimir
Foto: Columbus Leth, Nina Malling, Winne Methmann
LÄS MER:
Lyxig blåbärscheesecake med lakrits