Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Catarina Königs pasta med rostad tomat- och ricottasås

09 jul, 2024 
AvCatarina König
Recept på Catarina Königs pasta med rostad tomat- och ricottasås
Det är ricottan som ger Catarina Königs rostade tomatsås det där lilla extra. Koka pastan och middagen är klar!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

Pasta med rostad tomat- och ricottasås

Att mixa tomatsåsen med ricotta i slutet gör den extra len, härlig och snäll. En pasta som hela familjen älskar.

Annons

4 portioner

Du behöver:

400 g taglioni, el valfri pasta
600 g romanticatomater på kvist
2 bananschalottenlökar
2 hela vitlökar
¾ dl olivolja
1 tsk torkad basilika
Salt
Nymalen svartpeppar
125 g ricotta, av fin sort

Topping:

Riven parmesan

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200º varmluft.
  2. Halvera tomaterna och strimla löken grovt. Behåll skalet på vitlökarna men dela dem på hälften.
  3. Lägg över allt i en bred ugnsform. Låt vitlökshalvorna ligga med insidan uppåt i sitt skal så att de får rostas på ytan. Ringla rikligt med olivolja över alltihop. Strö över torkad basilika, salta och peppra. Blanda runt och ugnsrosta i ca 45 minuter. Om det blir för mörkt på ytan, sänk ugnstemperaturen till 175º.
  4. Koka pastan i saltat vatten. Häll sedan av pastan men spara ca 1 dl av pastavattnet.
  5. Ta ut formen ur ugnen och kläm ut de rostade vitlökarna. Pressa sönder dem med en gaffel till en kräm. Rör ihop krämen med tomaterna till en härlig tomatröra direkt i ugnsformen.
  6. Häll tomatröran i en sil och pressa ner tomatsåsen i en kastrull. Klicka i ricottan. Tillsätt först ½ dl pastavatten. Rör ihop såsen på medelhög värme och avsluta med att mixa den helt slät med en stavmixer. Blanda i mer pastavatten, om det behövs.
  7. Blanda pastan med tomat-och ricottasåsen. Tvinna eventuellt upp pastan på en lång kökspincett och servera pasta­bollarna med såsen och riven parmesan på toppen.

Recept och foto: Catarina König

Annons