Cashew- och limebakad lax med couscoussallad

Cashew- och limebakad lax med couscoussallad.

Testa att baka laxen med cashewnötter och lime. Servera med couscoussallad och en sås gjord turkisk yoghurt, honung salt och peppar.
07 mars, 2014

1 person

Tid: ca 30 minuter

Cashew- och limebakad lax:

1 laxfilé (lyxa med Salmalax)

1/2-1 dl cashewnötter (grovhackade)

1/3 dl sweet chilisås

1/2 lime, rivet skal

Couscoussallad:

2 dl couscous

1/2 lime, saft + rivet skal

1/2 röd chilifrukt

2–3 msk olivolja

salt och peppar

1/2 mango (går även med fryst)

1 dl rucola

1/2 dl hackad koriander

Sås:

1 dl turkisk yoghurt (10 %)

1 tsk honung

salt och peppar

Gör så här:

Sätt ugnen på 200°. Lägg cashewnötterna i en skål. Tillsätt sweet chilisås och rivet limeskal av en 1/2 lime. Blanda alltsammans tills det klibbar ihop. Lägg laxfilén i en ugnssäker form och fördela cashewröran jämnt över hela. Sätt in i ugnen och baka ca 20 min. Koka under tiden couscousen enligt anvisningen på förpackningen. Låt svalna. Riv skalet på 1/2 lime och pressa ur saften i en skål eller bunke. Hacka chilin fint och tillsätt den tillsammans med olivoljan. Blanda och smaka av med salt och peppar. Dela mangon i små bitar och lägg i skålen. Tillsätt rucola och hackad koriander. Blanda till sist ner den avsvalnade couscousen. Blanda ingredienserna till såsen och servera tillsammans med laxen och couscousen.

Cashew- och limebakad lax med couscoussallad.

Cashew- och limebakad lax med couscoussallad.

Av: Anna Wendt
Foto: Lisa Björner