Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

Så gör du Camilla Hamids söta julgransbiskvier

06 okt, 2023 
AvRedaktionen ELLE
Recept på Camilla Hamids söta julgransbiskvier
Ulrika Pousette
Camilla Hamids julgransbiskvier är nästan för söta för att ätas – men bara nästan!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du drinken Grown-up hot chocolateBrand logo
Så gör du drinken Grown-up hot chocolate

Julgransbiskvier

Vill du göra gröna granar kan du tillsätta grön pulverfärg i chokladen.

Ingen kommer tacka nej till Camilla Hamids söta julgransbiskvier
Ulrika Pousette

ca 30 små biskvier

Annons

Du behöver:

Mandelbottnar:

250 g mandelmassa
1 1⁄2 dl strösocker (135 g)
2 stora äggvitor (äggstorlek L)

Chokladmarängsmörkräm:

200 g mörk choklad, 70 %
3 stora äggvitor (äggstorlek L)
1 1⁄2 dl strösocker (135 g)
1 krm salt
250 g mjukt, rumsvarmt smör

Chokladdoppning och garnering:

300 g vit choklad
2 tsk neutral olja (8 g, mat-, raps- eller solrosolja)
Strössel

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175 grader, över- och undervärme.
  2. Riv mandelmassan grovt och arbeta med gaffel ihop med socker och äggvita till en smet. Eller bryt ner mandelmassan i en matberedare och mixa ihop med socker och äggvita på låg hastighet.
  3. Täck en plåt med bakplåtspapper och spritsa eller klicka ut 30 ungefär lika stora rundlar, cirka 3 cm i diameter. Grädda bottnarna i mitten av ugnen i cirka 15 minuter och låt sedan svalna till rumstemperatur. Gör chokladmarängsmörkrämen under tiden.
  4. Grovhacka chokladen (om du inte använder chokladknappar) och smält chokladen över ett vattenbad: Lägg chokladen i en värmetålig bunke och placera bunken över en kastrull med en liten mängd sjudande vatten på botten. Låt chokladen smälta och rör om då och då. Eller smält chokladen i mikron: Lägg chokladen i en värmetålig skål och mikra i 30-sekunders- intervaller på medeleffekt tills chokladen har smält. Rör om mellan intervallerna. Ställ åt sidan.
  5. Blanda äggvitor, socker och salt i en värmetålig skål och sätt den över ett vattenbad. Värm tills alla sockerkristaller har lösts upp. Rör om då och då. Ta bort skålen från värmen och vispa blandningen med elvisp tills dess att du fått en fast och blank maräng och tills undersidan av bunken svalnat.
  6. Vispa ner smöret lite i taget och därefter chokladen. Vispa hela tiden när du tillsätter ingredienserna. Och vispa även några minuter efter för att få till en riktigt krämig och fluffig kräm. Fyll en spritspåse med maräng­smörkrämen.
  7. Spritsa eller bred ut smörkrämen på bottnarna. Försök att spritsa tre rundlar på varandra med minskande diameter. Ställ in biskvierna i kylen så att de håller sig kalla medan du förbereder chokladdoppningen.
  8. Smält den vita chokladen (se ovan). Använder du mikro så kör endast i 20-sekunders- intervaller. Tillsätt oljan och rör om tills blandningen blir jämn och blank. Låt chokladen svalna tills den inte längre känns varm men fortfarande är rinnig.
  9. Doppa varje biskvi i chokladen och garnera med strössel innan chokladen stelnar. Servera biskvierna direkt eller förvara dem i kylen. Går även att frysa in, men vänta då helst med chokladdoppningen tills de har tinat, annars finns risken att chokladen blir lite trist.
  10. Recept: Camilla Hamid ur boken En sötare vinter/Polaris Foto: Ulrika Pousette
Annons