Bouillabaisse

Bouillabaisse är en fransk soppa med fisk och skaldjur.

Bouillabaisse är en fransk soppa med fisk och skaldjur. Bäst blir bouillabaissen om du gör buljongen från grunden. Servera gärna med en klick aioli.
22 september, 2015

6 personer

Tid: ca 1 timme och 20 minuter

Du behöver:

500 g räkor med skal

500 g färska musslor

1/2 fänkål (ca 200 g)

1 gul lök

2 vitlöksklyftor

2 msk olja

3 dl torrt vitt vin

500 g fiskskrov och huvud

1 liter vatten

2 lagerblad

2 tomater

2 potatisar, ca 150 g

1/2 g saffran salt och peppar

700 g blandade fiskfiléer (t.ex. gös, torsk och lax)

Gör så här:

Skala räkorna och spara skalen. Rensa musslorna och kasta dem som är öppna. Skär fänkålen i bitar. Skala och hacka löken. Press vitlöken. Hetta upp oljan i en kastrull och fräs fänkål, lök och vitlök några minuter. Lägg i musslorna och häll vinet över. Låt sjuda under lock i några minuter tills musslorna öppnat sig. Ta upp musslorna med en hålslev.

Lägg i räkskal och fiskskrov. Häll i vatten och lagerblad. Skär tomaterna i klyftor och tillsätt dem. Sjud buljongen under lock i 30 minuter. Sila genom en finmaskig sil och spara buljongen. Skala och skär potatisen i bitar. Häll buljongen i en kastrull och tillsätt potatis och saffran. Sjud under lock i 10 minuter tills potatisen mjuknat. Smaka av och krydda. Mixa soppan slät. Lägg i fisk och låt sjuda på låg värme tills den är klar. Lägg sedan i räkor och musslor.

Vintips!

Les Lauzeraies, Tavel, Frankrike (nr 2724), 119 kr. Rosévin i torr och frisk lite kryddig stil med toner av röda bär som hallon och röda vinbär.

Från jobbet: ”Klassiska grytor”.

Relaterade recept: Boeuf Bourguignon och Coq au Vin.

Bouillabaisse.

Bouillabaisse.

Av: Charumati Roug
Foto: Wolfgang Kleinschmidt

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: