Blomstrande bröllopstårta med vit choklad och flädermousse

Blomstrande bröllopstårta

Sagolikt vacker och god! Den här drömtårtan passar till årets viktigaste dag.
18 mars, 2021
5 Champagnetrender du bör ha koll på 2021
Slå på ljud

Bröllopstårta med vit choklad och flädermousse

Extra drömmig och vacker tårta som exempelvis kan toppas med ett brudpar till bröllopet, siffror till jubilaren eller namn till en student.

ca 30 bitar

Du behöver:

8 rumstempererade ägg
300 g (ca 3 ½ dl) strösocker
4 tsk vaniljsocker
½ dl vatten
300 g (ca 5 dl) vetemjöl
1 tsk bakpulver
200 g hackad vit choklad

Hallonmousse:

7 gelatinblad
1 ½ dl koncentrerad flädersaft
2 ½ dl crème fraiche
2 ½ dl skyr eller grekisk yoghurt
1 dl socker
2 msk citronsaft
4 dl vispgrädde

Smörkräm till tårtan:

300 g rumstempererat smör
600 g (ca 12 dl) florsocker
2 msk standardmjölk
2 msk citronsaft

Smörkräm till blommorna:

1 dl vatten
1 dl citronsaft
400 g (ca 4 ¾ dl) socker
500 g rumstempererat smör
2 äggulor hushållsfärg

Gör så här:

 1. Sätt ugnen på 180°, varmluft.
 2. Vispa ägg, socker och vaniljsocker luftigt med elvisp i cirka 4–5 minuter. Tillsätt vatten och vispa noga. Sikta ner vetemjöl och bakpulver och vänd ihop smeten. Vänd ner den hackade vita chokladen.
 3. Fördela smeten i sex springformar, 3 st som är 24 cm i diameter och 3 st som är 18 cm i diameter (eller grädda i omgångar). Grädda två bottnar i taget, 7–10 minuter tills en sticka kommer ut torr. Låt svalna.
 4. Lägg gelatinblad i kallt vatten i 5 minuter. Koka upp flädersaften och ta från värmen. Krama ur gelatinbladen och låt smälta i saften. Ställ att svalna.
 5. Vispa crème fraiche, skyr och socker tills sockret smält, rör i citronsaft.
 6. Vispa grädden i separat skål tills den formar toppar.
 7. Vänd ner flädersaften i crème fraiche-röran med en slickepott. Vänd därefter ner grädden. Dela upp moussen, 1/3 i en skål och 2/3 i en annan.
 8. Lägg ut en av de större tårtbottnarna, fördela hälften av den större skålen med mousse på den. Lägg på en annan av de större tårtbottnarna och fördela resten av moussen i den större skålen på den. Lägg slutligen på den tredje och sista stora tårtbottnen som ett lock.
 9. Stick ner 4 sugrör i mitten av kakan som stöd för de små bottnarna. Klipp till dem så de passar i höjd, de ska inte sticka upp ur kakan.
 10. Lägg på en av de mindre tårtbottnarna på de tre stora tårtbottnarna och fördela hälften av moussen från den mindre skålen på den. Lägg på en annan av de mindre bottnarna och fördela resten av moussen i den mindre skålen på den. Lägg slutligen på den tredje och sista mindre tårtbotten som ett lock.
 11. Sätt kakan i frysen i 2 timmar eller i kylen minst 4 timmar tills moussen har satt sig. Vispa smöret till smörkrämen till tårtan i ca 10 minuter tills det är luftigt och vitt. Rör ner lite florsocker åt gången. Tillsätt slutligen mjölk och citronsaft lite i taget och rör om. Låt stå i rumstemperatur tills den ska användas.
 12. Koka upp vatten, citronsaft och socker till blommornas smörkräm tills sockret är upplöst. Ta från värmen och låt svalna. Ställ sedan i kylen tills det är alldeles kallt och därmed inte smälter smöret. Vispa smöret ca 10 minuter tills det är luftigt och vitt. Häll långsamt ner den kalla sockermassan, lite åt gången, och vispa kraftigt med elvisp under tiden. Vispa därefter ner äggulorna.
 13. Fördela smörkrämen i skålar och färga den i de färger du önskar. Droppa i hushållsfärg (allt från 4–10 droppar beroende på vilken färgstyrka som önskas) och rör om. Klicka upp i spritspåsar med tyll.
 14. Klipp ut små fyrkanter i smörpapper som du spritsar blommorna på. Klicka lite smörkräm under papperet så det fastnar mot underlaget och inte drar sig när du spritsar. Spritsa blommor (ej blad) och sätt i frysen minst 15 minuter.
 15. Ta ut kakan från frysen. Låt stå i rumstemperatur ca 15 minuter så ytan inte är alltför kall. Bred på ett lager med smörkräm och sedan ett till. Ställ kallt mellan lagren så att krämen hinner sätta sig.
 16. Garnera sedan tårtan med smörkrämsblommorna, fäst dem med lite smörkräm under och spritsa blad mellan blommorna direkt på tårtan.

Recept: Liv Martine Foto: Dr Oetker/Aller Media DK

LÄS MER:

3 lyxiga recept på goda tårtor