Blomkålsspett med dukkah och lime-koriander-dipp

Recept på blomkålsspett med dukkah och lime-koriander-dipp

Betina Hastoft
Blomkålen är grönsaken som får skina den här grillsäsongen! Inte så konstigt, de här blomkålsspetten är enkla att göra och supergoda att äta med en kryddstark dukkah och lime-koriander-dipp.
11 maj, 2021
1:20

Efter reklamen: 10 heta mat- och dryckestrender 2021

(1:20)

Blomkålsspett med dukkah och lime-koriander-dipp

Superenkelt och gott, där det svåraste är att få blomkålen att fästa på spetten!

Tips! Trä blomkålen på två spett för att underlätta vändningen.

Så gör du blomkålsspett med dukkah och lime-koriander-dipp
Betina Hastoft

4 portioner

Du behöver:

2 mindre blomkålshuvuden
4 msk chipotlesås eller annan bbq-sås
2 msk dukkah
4 tsk olivolja

Lime-koriander-dipp:

300 g grekisk yoghurt
1 handfull färsk koriander, finhackad
1 ekologisk lime, skal och saft
Salt och svartpeppar

Till servering:

Gott bröd

Gör så här:

  1. Dela blomkålen i buketter i någorlunda lika storlek. Blanchera dem 1 minut i kokande lättsaltat vatten. Låt rinna av och vänd sedan ner blomkålen i en blandning av chipotlesås, dukkah och olivolja.
  2. Rör ihop yoghurt med finhackad koriander, limeskal och limesaft till en dipp. Smaka av med salt och peppar.
  3. Trä upp blomkålen på spett och grilla på alla sidor på hög värme. De får gärna bli lite karamelliserade men ha kvar lite al dente-bett. Servera spetten med dippsåsen och rostat bröd.

Recept: Gitte Heidi Rasmussen Foto: Betina Hastoft

Missa inte

Shavarmakryddad rostad blomkål med baba ganoush

Vegetarisk variant av kötträtten shavarma.

10 goda grönsaker att grilla

De flesta grönsaker går utmärkt att grilla.

Burrata med grillade grönsaker och dukkah

Godare blir det inte!