Krämig blomkålssoppa med vitt vin och räkor

Recept på krämig blomkålssoppa med vitt vin och räkor

Columbus Leth
Börja middagen med en len, krämig blomkålssoppa toppad med räkor och salladslök. Klassiska rena smaker som gifter sig.
19 april, 2022
3 matiga våfflor
1:25

Efter reklamen: 3 matiga våfflor

(1:25)

Slå på ljud

Krämig blomkålssoppa med vitt vin och räkor

Len och god, med en knaprig topping av blomkål, salladslök och räkor.

Laga en krämig blomkålssoppa med vitt vin och räkor
Columbus Leth

4 förrättsportioner

Du behöver:

½ blomkålshuvud
½ gul lök
½ bakad potatis
1 msk olivolja till stekning
6 dl kycklingbuljong eller grönsaksbuljong
1 dl vispgrädde
Salt och nymalen svartpeppar
1 tsk citronsaft
1 krm riven muskotnöt

Topping:

1 salladslök
½ lime
½ knippe färsk koriander
½ knippe färsk dill
100 g räkor

Till servering:

Bröd

Gör så här:

  1. Skölj blomkålen, dela den i buketter och spara en näve till topping. Skala löken och skär den i mindre bitar. Skala och skär potatisen i små bitar.
  2. Fräs blomkål, lök och potatis i olja i en panna i 3–4 minuter, tills de är lätt mjuka. Häll buljong och grädde i pannan och täck med lock. Låt grönsakerna koka helt mjuka, cirka 15 minuter.
  3. Mixa soppan med stavmixer direkt i pannan, och smaka av med salt, peppar, citronsaft och lite riven muskotnöt.
  4. Topping: Finhacka den sparade blomkålen. Skölj salladslöken och skär den i tunna skivor på snedden. Skär limen på mitten. Plocka och hacka koriander och dill. Vänd blomkål med salladslök, limesaft och örter. Låt räkorna rinna av och vänd ner dem i blomkålen.
  5. Servera blomkålssoppan i djupa tallrikar och strö toppingen över. Ät med varmt bröd.

Foto: Columbus Leth