Blomkålschowder med majs och bönor

God rätt för hela familjen! En chowder är en fyllig soppa, ofta redd med grädde. Den här varianten är vegetarisk, men du kan också addera till exempel torskfilé som får koka med under de sista minuterna. Toppa med dill eller gräslök!
02 april, 2020

4 portioner

Du behöver:

1-2 blomkålshuvuden, ca 800 g

2 klyftor vitlök

40 g parmesan

1 msk olivolja

600 g majskorn (gärna från frysen)

2 burkar konserverade vita bönor, gärna cannellini- eller limabönor

1,8 liter grönsaksbuljong (tärningar + vatten)

2 dl vispgrädde

Salt och svartpeppar

Garnering:

1 handfull dill eller gräslök

Gör så här:

1. Värm ugnen till 220°.

2. Skölj blomkålen och plocka bort bladen.

3. Skär ⅓ av de finaste blomkåls- buketterna i 1 cm tjocka skivor och fördela på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.

4. Skala och pressa eller riv vitlöksklyftorna.

5. Riv parmesanen fint och blanda riven parmesan och vitlök med olivolja.

6. Droppa oljan över blomkålen och baka i ugnen i 6–8 minuter, tills parmesanen smält och blomkålen är gyllene.

7. Dela resten av blomkålen i mindre bitar och lägg i en kastrull tillsammans med majskorn, avrunna bönor och grönsaksbuljong.

8. Koka upp och låt sedan sjuda på låg värme under lock i 10 minuter, tills blomkålen är mjuk.

9. Tillsätt grädde och mixa soppan slät med stavmixer. Den ska bli krämig men får gärna ha lite grov struktur. Smaka av med salt och peppar.

10. Servera soppan rykande varm med gratinerad blomkål och krydd- örter på toppen.

Blomkålschowder med majs och bönor

Blomkålschowder med majs och bönor.

Av: Marie Melchior
Foto: Betina Hastoft

LÄS MER:

Pastagratäng med blomkål och tryffel

Helgmeny med ärtsoppa, torskrygg och cheesecake

Så uppdaterar du soppan med lyxiga toppings

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: