Blinier med rökt lax och rödbetsröra

Blinier med rökt lax och rödbetsröra.

Hemlagade blinier gör intryck, men är inte alls svåra att få till. Servera med rökt lax och en klick rödbetscreme och garnera med dill.
01 augusti, 2017

4 personer

Tid: 30 minuter + 20 minuter vila

Blinier:

150 g vetemjöl

150 g bovetemjöl

20 g färsk jäst (eller 4 g torrjäst)

5 dl mjölk, ljummen

2 msk flytande smör + skirat smör

3 ägg, separerade (äggvitorna kylda)

salt

Tillbehör:

4 rödbetor (kokta, skalade, hackade)

120 g cream cheese

salt och svartpeppar

400 g rökt lax (svartpepparkryddad ovansida, skuren i munsbitsstora kuber)

dill (garnering)

Gör så här:

Blanda de två mjölsorterna. Lös upp jästen i mjölken och blanda med mjöl, smör, äggulor och en nypa salt. Justera mängden mjölk om konsistensen känns för tjock eller tunn. Täck över och låt jäsa på varm plats i cirka 20 minuter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd ner i smeten. Värm lite skirat smör i en stekpanna. Lägg blinier av en matskeds mängd i pannan och stek i 1–2 min tills de är gyllenbruna. Klappa dem torra med hushållspapper och – om så behövs – håll dem varma i ugnen (50°).

Mosa rödbetor och cream cheese och krydda med salt och svartpeppar. Toppa varje blini med en klick rödbetscreme och lägg en laxkub ovanpå. Garnera med dill.

Blinier med rökt lax och rödbetsröra.

Blinier med rökt lax och rödbetsröra.

Recept & foto: Stockfood/Nordicphotos