Populärt: Mat Drinkar Vegetariskt Bakning Alla recept Vintips till middagen

Blåbärstårta i två våningar – med citron- och kokoskräm

29 apr, 2025
Recept på blåbärstårta med citron- och kokoskräm
Stine Christiansen
Fira livets största dag på bästa (och godaste!) sätt. Baka, eller be någon baka, din egen bröllopstårta och få en oförglömlig start på äktenskapet.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallorBrand logo
Bakat och klart #4 – Enkla surdegsfrallor

Blåbärstårta med citron- och kokoskräm

Saftiga bottnar fylls med blåbär, vanilj och kokos och täcks med en len marängsmörkräm.

Vacker blåbärstårta i två våningar med citron- och kokoskräm
Stine Christiansen
Annons

20 bitar

Tid: 2 timmar + gräddning och tid i kyl

Du behöver:

Bottnar:

150 g smör
1 ½ dl mjölk
9 stora ägg
1 äggvita
1 tsk vaniljextrakt
240 g (drygt 2 ½ dl) strösocker
2 msk rivet citronskal
100 g (2 dl) mandelmjöl
350 g (5,8 dl) vetemjöl
100 g (2 dl) kokosmjöl
2 tsk bakpulver
½ tsk salt

Blåbärs- och vaniljmousse:

3 gelatinblad
300 g frysta blåbär
1 dl vatten
3 msk strösocker
1 vaniljstång
1 ½ dl crème fraiche
4 dl vispgrädde

Citron- och kokoskräm:

4 gelatinblad
1 ½ dl kokosmjölk
75 g (0,8 dl) rårörsocker
1 msk rivet citronskal
3 dl vispgrädde
1 dl lemon curd

Marängsmörkräm:

170 g (4–5 st) äggvita
250 g (2 ¾ dl) strösocker
450 g rumsvarmt smör

Till servering:

Ätbara blommor

Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkorBrand logo
Så gör du torsk med fänkålssallad och pepparrotsräkor

Gör så här:

  1. Bottnar: Sätt ugnen på 175° (varmluft).
  2. Smält smöret i mjölken på låg värme, låt svalna till rumstemperatur.
  3. Smörj en springform, 24 cm i diameter, och en mindre, 18 cmi diameter, och mjöla dem lätt.
  4. Vispa ägg, äggvita, vaniljextrakt och socker till en ljus och luftig smet.
  5. Blanda citronskal, mandelmjöl, vetemjöl, kokosmjöl, bakpulver och salt i en stor bunke och vänd ner det i äggvispet till en jämn smet.
  6. Fördela ²/³ av smeten i den stora formen och resten i den lilla. Grädda bottnarna mitt i ugneni 20–30 minuter, tills gyllene. Låt bottnarna svalna i formarna och dela dem sedan i två delar, totalt ska du ha fyra bottnar. Diska formarna.
  7. Blåbärs- och vaniljmousse: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter.
  8. Låt blåbär, vatten, socker och delad vaniljstång sjuda i en kastrull under lock i 5 minuter. Sila bort bären, skrapa ner vaniljfröna i blåbärssaften och lös upp gelatinbladen i saften. Låt svalna till rumstemperatur och rör snabbt ner crème fraiche.
  9. Vispa grädden och vänd försiktigt ner den i blåbärs­blandningen.
  10. Lägg en av de stora bottnarna i den större springformen, och bred ut blåbärsmoussen ovanpå. Lägg på den andra stora bottnen och tryck till försiktigt. Täck kakan med plastfolie och låt den stå kallt i minst 4 timmar, gärna över natten.
  11. Citron- och kokoskräm: Låt gelatinbladen ligga i kallt vatten i 5–10 minuter. Värm kokos­mjölk, socker och citronskal på låg värme tills sockret har lösts upp. Låt svalna till ­fingervarmt.
  12. Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i kokosmjölken. Låt svalna.
  13. Vispa grädden och vänd ner den i kokosmjölken. Om krämen är för lös, låt den stå i kylen i 1 timme innan den används.
  14. Lägg en liten botten i den mindre springformen, och bred ut lemon curd och kokoskräm ovanpå. Lägg på den andra lilla bottnen och tryck försiktigt till. Täck med plastfolie och låt stå kallt i minst 3 timmar, gärna över natten.
  15. Marängsmörkräm: Värm äggvitor och socker i en skål över vattenbad till 65–70 grader, sockerkristallerna ska ha smält. Häll över marängsmeten i en skål tillhörande en köksassistent och vispa tills marängen har svalnat.
  16. Tillsätt smöret, lite i taget, och vispa på medelhög hastighet. Vispa sedan på högsta hastighet tills smörkrämen är jämn och blank.
  17. Montering och servering: Placera den stora tårtan på ett tårtfat och täck den med smörkräm. Placera den lilla tårtan ovanpå och täck även den med smörkräm. Förvara tårtan kallt fram till servering. Dekorera med vackra blommor precis innan servering (enbart för dekoration och ska inte ätas!).

Foto: Stine Christiansen

Annons