Blåbärscheesecake med lakrits

Blåbärscheesecake med lakrits.

Blåbär och lakrits är en underbar kombination! Här möts de i en ljuvlig cheesecake. Dekorera med blåbär och ätbara blommor eller örter.
14 augusti, 2018

12 bitar

Kexbotten:

300 g digestivekex

150 g smör

2 tsk lakritspulver

1/4 tsk salt

Blåbärsfyllning:

3 gelatinblad

125 g blåbär

2 dl socker

1 tsk citronsaft

250 g färskost

270 g crème fraiche

1 vaniljstång

1 krm salt

Till servering:

75 g blåbär

75 g björnbär

ätbara blommor eller örter

Gör så här:

  1. Krossa kexen fint. Smält smöret och rör ner i kexkrosset tillsammans med lakritspulver och salt. Lägg bakplåtspapper i en fyrkantig form, 23×23 cm, och pressa ut kexblandningen i ett jämnt lager. Ställ svalt.
  2. Lägg gelatinbladen i iskallt vatten i cirka 10 minuter. Koka upp blåbär, ½ dl socker och citronsaft i en liten kastrull och låt puttra i 5 minuter. Mixa med stavmixer och pressa genom en finmaskig sil. Kläm vattnet ur gelatinbladen och rör ner dem i den varma blåbärsröran.
  3. Vispa färskost, crème fraiche, vaniljfrön, salt och resten av sockret till en slät kräm. Vänd ner blåbärsröran. Fördela den över kakbottnen och släta till ytan. Ställ i kylen i minst 6 timmar.
  4. Vid servering, skär i bitar och dekorera med blåbär, björnbär och eventuellt ätbara blommor eller örter.
Blåbärscheesecake med lakrits.

Blåbärscheesecake med lakrits.

Av: Camilla Zarah Lawes
Foto: Betina Hastoft