så får du till den perfekta, Maxade ostbrickan
Goda ostar och hemmagjorda tillbehör!
6–8 portioner
Du behöver:
1 kg olika ostar
Fikonfyllda fullkornskex:
drygt 4 dl (250 g) fullkornsmjöl
1 tsk salt
1 ½ tsk krossade fänkålsfrön
2 msk olivolja
3 msk lönnsirap
1 dl lättfil eller vatten
3 fikon, tunt skivade
Dadel- och mandarinsmör:
100 g dadlar, urkärnade och grovhackade
250 g mjukt smör
1 mandarin, rivet skal och 2 msk saft
Ev flingsalt
Till servering:
Nötter, gärna valnötter, hasselnötter, mandlar
Frukt
Ugnstorkade druvor
Oliver
Chutney eller marmelad
Bröd
Mörk choklad
Honung
Gör så här:
- Värm ugnen till 180°. Blanda mjöl, salt och fänkålsfrö i en bunke. Gör ett hål i mitten, häll ner olivolja, lönnsirap och lättfil eller vatten. Blanda till en slät massa.
- Slå upp degen på ett lätt mjölat bakbord och forma den med händerna till en rund boll. Knåda lätt och kavla ut till en stor rektangel, ca 3 mm tjock. Skär fyrkantiga bitar, ca 8x8 cm stora. Placera en skiva fikon på varje bit och tryck till försiktigt. Grädda i ugnen på en mjölad bakplåt, i 20–30 minuter, tills kexen är ljust guldbruna och krispiga.
- Blöt upp dadlarna i kokande vatten i 10 min, häll sedan av vattnet. Mixa ingredienserna till dadelsmöret till en slät massa i en matberedare. Smaka eventuellt av med lite salt. Ställ in i kylen fram till servering.
- Lägg upp alla delar av ostbrickan på en stor tallrik eller bricka.
Recept: Ajda Mehmet Styling Jessica Lek, Maaike Koorman Foto: Jeroen van der Spek