Bjud på klassiska semlor

Recept på klassiska semlor

Bjud på en klassisk semla eller två! Denna härligt fluffiga variant är en riktig vinnare. Sikta lite florsocker över vid servering.
09 januari, 2020

14 semlor

Du behöver:

2 dl standardmjölk

25 g jäst

7 dl (420 g) vetemjöl

1 ägg

½ tsk salt

1 msk stött kardemumma

100 g mjukt smör

¾ dl (85 g) strösocker

Smör till pensling

Fyllning:

200 g mandelmassa

3 msk (20 g) mandelmjöl

20 g mandlar

1 vaniljstång

1 tsk stött kardemumma

½ dl (30 g) florsocker

½ dl mjölk

½ liter vispgrädde

Garnering:

Florsocker

Gör så här:

  1. Värm mjölken fingervarm. Slå sedan upp i en stor bunke.
  2. Smula ner och lös upp jästen.
  3. Tillsätt ca 4 ⅓ dl av mjölet genom att röra ner lite i taget.
  4. Arbeta till en väl sammanhållen deg.
  5. Låt degen vila under en ren bakduk i 15 minuter.
  6. Blanda ner resterande ingredienser i degen och arbeta den mjuk och elastisk.
  7. Dela i 14 bitar och forma dem till små bullar.
  8. Fördela på en eller två ugnsplåtar klädda med bakplåtspapper.
  9. Täck med fuktig ren bakduk och låt jäsa på dragfri plats i 2

    timmar.

  10. Värm ugnen till 210°.
  11. Smält smöret och pensla på bullarna.
  12. Grädda i 10 minuter tills bullarna just börjar få lite färg.
  13. Mät upp mandelmassa och mandelmjöl i en skål.
  14. Hacka mandlarna grovt och häll ner dem i skålen.
  15. Skrapa fröna ur en vaniljstång och blanda ner tillsammans med kardemumma och florsocker. Rör ordentligt.
  16. Tillsätt lite mjölk i taget under omrörning, tills du är nöjd med konsistensen.
  17. Mandelmassan ska vara mjuk men inte flytande.
  18. Vispa grädden mjuk och luftig.
  19. Skär av ett trekantigt lock på varje bulle och gräv ut ett litet hål. (Är mandelmassan för rinnig kan du blanda ner lite inkråm från bullen så stabiliseras den.)
  20. Klicka ner mandelmassa i bullarna och lägg en sked grädde ovanpå, spritsa gärna ut grädden om du har spritspåse med tyll.
  21. Sätt på ”locken” på bullarna och sikta lite florsocker över.

Av: Cecilia Fahlström

Recept på klassiska semlor

Klassiska semlor.

Foto: Stine Christiansen

LÄS MER:

Saftiga semlor och semmeltårta

3 bevis på att semlor är nyttigt

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: