Björn Frantzén öppnar Sveriges dyraste restaurang

Björn Frantzén öppnar Sveriges dyraste restaurang.

Snart öppnar stjärnkocken Björn Frantzén dörrarna till sin nya restaurang, mitt i centrala Stockholm. Förutom maten är storleken på lokalen och antalet platser den stora snackisen.
10 juli, 2017

I slutet av augusti slår portarna upp för nya Restaurant Frantzén, som då kommer att bli den överlägset dyraste restaurangen genom tiderna i Sverige, per stol räknat. Det är Michelin-kocken Björn Frantzén tillsammans med affärskvinnan Antonia Ax:son Johnson och riskkapitalisten Harald Mix och som står bakom initiativet.

BILDEXTRA: Kika in i Björn Frantzéns restaurang

– Om man ska klara av att driva en sådan här restaurang så måste man ha med sig delägare som är långsiktiga och som ser fördelarna för hela gruppen, säger Björn Frantzén till Di Weekend.

23 platser på 521 kvm

Restaurangen byggs just nu på Klara Norra Kyrkogata i Stockholm och kommer därmed att ligga granne med det anrika konditoriet Vete-Katten. Trots att restaurangen har 521 kvadratmeter att husera på, fördelat på tre våningsplan, finns det ändå endast 23 exklusiva middagsplatser. Idealiskt, enligt stjärnkocken.

– Det är då jag tycker att vi kan laga mat som bäst. Jag kan också tycka att det är något fint med att det är litet och exklusivt, säger Björn Frantzén.

10 rätter för 3000 kr

Restaurangen kommer att ha en tiorätters meny med bland fattiga riddare med lagrad ost, tryffel och en hundraårig vinäger. Priset för menyn blir 3000 kronor med ett tillhörande vinpaket för cirka 1500 kronor.

Närmaste medarbetare i köket blir Marcus Jernmark som kommer närmast från den svenska stjärnkrogen Aquavit i New York, och Victor Westerlind, som vann Årets kock 2009. Restaurangchef blir Carl Frosterud, närmast från Operakällaren. Chefssommelier är Anna Rönngren.

Restaurant Frantzén öppnar den 30 augusti och kommer att ha öppet fyra dagar i veckan tio månader om året.

Läs också: Frantzén får tre stjärnor i Guide Michelin

Frantzén får tre stjärnor i Guide Michelin.

Frantzén får tre stjärnor i Guide Michelin.

Foto: bjornfrantzen.com