6 smarta sätt att använda bikarbonat

Bikarbonat är bästa botmedlet mot dålig lukt.

Bikarbonat brukar ofta används i bakning, men det fungerar även bra till rengöring samt att ta bort dålig lukt. Här är sex smarta användningsområden.
06 februari, 2017

Det finns ingen anledning att slösa pengar på doftsprayer och dyra rengöringsmedel. Bikarbonat fungerar många gånger lika bra. Har du ingen bikarbonat hemma? Ingen fara, du kan lika gärna använda bakpulver, som innehåller bikarbonat, men då behöver du öka mängden något.

6 smarta sätt att använda bikarbonat:

1. Tar bort dålig lukt i kylskåpet

Häll lite bikarbonat i en skål och ställ in i kylskåpet för att behålla den fräscha doft som du får när du städar.

2. Håller avloppet fritt från lukt

Häll några teskedar bikarbonat i avloppet och spola med varmt vatten en liten stund. Bikarbonaten löser upp det som ruttnat i röret och tar bort eventuell dålig lukt som uppstått i samband med detta. Är ditt avlopp ordentligt igenstoppat behöver du använda starkare medel; fråga i din livsmedelsbutik för att hitta ett alternativ som passar dina rör och läs instruktionerna noga innan du börjar.

3. Trollar bort dåliga lukter från dammsugaren

Häll lite bikarbonat på golvet och dammsug upp det. Pulvret hamnar i påsen där det tar bort de dåliga lukter som din dammsugare kan tänkas utsöndra.

4. Är basingrediens i din egen luftrengörare

Häll lite bikarbonat i en kopp och tillsätt några droppar av din favoritdoftolja. Den här luftfräscharen fungerar dubbelt; bikarbonatet tar bort eventuellt ovälkomna lukter samtidigt som doftoljan fyller rummet med din favoritdoft.

5. Får bort dålig lukt från skorna

Illaluktande skor är aldrig kul men lösningen är som tur är enkel! Strö bara en tesked bikarbonat inuti dem och låt pulvret verka över natten. Morgonen efter borstar eller dammsuger du bort resterna.

6. Gör illaluktande ytor och mattor doftfria

Har du en illaluktande matta, ett golv som luktar konstigt eller någon annan yta som avger lukter du helst hade velat vara utan? Häll lite bikarbonat på området och låt det verka under några timmar, borsta sedan upp pulvret för att få bort den dåliga lukten. Om det fortfarande luktar efter behandlingen kan du skrubba lite lätt på området för att få bort eventuella resterande lukter. Tänk på att aldrig använda bikarbonat på ytor och beläggningar som lätt får repor. Om du är osäker kan du testa på en liten hörna och se om bikarbonatet påverkar ytan på något oönskat sätt.

Läs också: 15 smarta sätt att använda kaffefilter

Kaffefilter går att använda till mycket mer än bara kaffe. Foto: Shutterstock

Kaffefilter går att använda till mycket mer än bara kaffe. Foto: Shutterstock