Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Belgiska våfflor med kanel och karamelliserade päron

29 jan, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Recept på belgiska våfflor med kanel och karamelliserade päron
Få saker skriker brunch som den belgiska våfflan – här med kanel och karamelliserade päron. Till lyxfrukost, brunch eller efterrätt. Du bestämmer!
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
3 matiga våfflorBrand logo
3 matiga våfflor

Belgiska våfflor med kanel och karamelliserade päron

Söta belgiska våfflor med underbar topping av päron, nötter och grädde. Perfekt till eftermiddagskaffet eller desserten.

Lyxa till det med belgiska våfflor med kanel och karamelliserade päron

10 stycken

Du behöver:

125 g smör
2 ½ dl standardmjölk
25 g jäst
2 ägg
¾ dl socker
2 tsk vaniljsocker
4 ¼ dl vetemjöl
1 tsk kanel
½ tsk salt smör, till gräddning

Karamelliserade päron:

4 päron
25 g smör
½ dl rörsocker
1 tsk kanel

Till servering:

30 g pekannötter
2 ½ dl vispgrädde

Gör så här:

  1. Smält smör på låg värme i en kastrull och tillsätt mjölk under omrörning. Ta kastrullen från värmen och låt blandningen svalna tills den är fingervarm. Smula jästen i mjölksmöret och rör om tills jästen är helt upplöst.
  2. Dela äggen i gulor och vitor i separata skålar. Vispa äggulor, socker och vaniljsocker lätt i en skål med elvisp. Tillsätt det varma mjölksmöret, vetemjölet, kanelen och saltet och rör ihop smeten väl tills den är slät och helt utan klumpar. Vispa äggvitorna styva med elvisp i den andra bunken, och vänd försiktigt ner äggvitorna i smeten. Täck skålen med en kökshandduk och låt smeten jäsa i 30 minuter.
  3. Värm våffeljärnet och pensla det med lite smör. Häll lite av smeten i våffeljärnet och grädda våfflorna tills de är gyllene och lite knapriga.
  4. Karamelliserade päron: Skölj päronen, ta bort kärnhuset och skär dem i tunna båtar. Smält smör i en djup panna och tillsätt päron, socker och kanel. Vänd päronen då och då och stek dem i 5–7 minuter på medelvärme tills de är karamelliserade men fortfarande har bett.
  5. Servering: Rosta pekannötterna lätt gyllene i en torr panna. Ta av dem från pannan och hacka dem grovt. Vispa grädden med elvisp till ett lätt skum i en skål. Servera de belgiska våfflorna i små högar med karamelliserade päron, lättvispad grädde och pekannötter på toppen.

Recept: Camilla Biesbjerg Markussen Foto: Betina Hastoft

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons