Bearnaisesås
Skär sig bearnaisesåsen under tillagning har den blivit för varm. Försök då att reda den med en istärning eller vispa upp 2 äggulor och 1 msk vatten över vattenbad och vispa ner den skurna såsen och resterande smör i den nya basen.
4 portioner
Du behöver:
2 schalottenlökar
4 msk vitvinsvinäger
1 msk torkad dragon
2 msk vatten
200 g smör
4 äggulor
1 knippe färsk dragon ev citronsaft
Salt och svartpeppar
Gör så här:
- Hacka löken fint och lägg ner i en liten kastrull. Tillsätt vinäger och torkad dragon och låt koka upp. Låt sedan vätskan koka ner. Tillsätt vatten och stäng av värmen.
- Smält smör i en annan kastrull och häll över det klara smöret i en liten såskanna. Kasta det grumliga smöret.
- Sila lök- och dragonvätskan ner i en värmetålig skål och ställ den över kokande vattenbad. Skålens botten får inte röra vid det kokande vattnet.
- Vispa ner äggulorna i vätskan. Vispa kraftigt så det skummar. Äggulorna får inte koka eller koagulera. Vispa hela tiden, tills såsen får majonnäsliknande konsistens.
- Droppa långsamt ner det smälta smöret under konstant vispning. Vispa tills såsen samlar ihop sig.
- Smaka av med hackad färsk dragon, lite citronsaft, salt och peppar. Servera till en god biff och grönsallad.
Recept: Julie Hey Foto: Betina Hastoft