Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

12 populära och mysiga vinbarer i Stockholm

19 nov, 2021 
AvNina Nyström
Bar a vins och sommelier som häller upp.
Här listar vi några av de mest hyllade och populära vinbarerna i Stockholm. Här hittar du såväl naturvin och nya spännande druvor som riktiga vinklassiker.
Annons
TV: Frida Lunds vintips - vin för höst och vinterBrand logo
TV: Frida Lunds vintips - vin för höst och vinter

De senaste åren har vinintresset skjutit i höjden och många har lagt till med nya vinvanor. Därför har det också poppat upp vinbarer i de flesta kvarter i huvudstaden (och i många andra städer också såklart). Vi har sonderat terrängen och samlat några av de mest populära vinbarerna.

1. Tyge och Sessil

På populära Tyge & Sessil hittar man vin från små producenter, gärna från underrepresenterade områden runt om i världen – här kan du prova druvor du inte visste fanns. Bakom restaurangen står Niklas Ekstedt.

Var: Brahegatan 4.

2. Folii

Folii vinbar har redan hunnit ta hem DNs Gulddraken för Bästa Bar, White Guides Årets Dryckesupplevelse samt vunnit pris för Nordens bästa glaslista av Starwinelist!

Annons

Här finns favoriter från hela världen, som nästan alla serveras på halvglas, helglas, halvflaska och helflaska. Menyn fokuserar på smårätter.

Var: Erstagatan 21.

3. Bar à vins

Den genuina franska vinbaren Bar à vins erbjuder vin från noggrant utvalda mindre producenter från hela Frankrike. Bar à vins beskriver sig själva som “ett ställe där alla känner sig lika välkomna” – även hundar.

Var: Narvavägen 32.

4. Grus Grus

På Grus Grus ligger fokus på hantverksviner och mat som följer årstiderna. Atmosfären är avslappnad och allt på menyn är matchat med viner utvalda av Grus Grus sommelier.

Var: Karlbergsvägen 14.

5. Blanche & Hierta

Lilla vinbaren Blanche & Hierta huserar på lyxiga designhotellet At Six. Här finns över 400 olika viner för alla smaker och vinlistan uppdateras regelbundet.

Var: Brunkebergstorg 6.

6. Italian Wine Bar Stockholm/Garage del Gusto

Mysig italiensk vinbar med fokus på italienska viner från finare producenter, men den toscanska maten ”ska vara som att äta hemma hos sin italienska farmor”. I samma lokal hittar du också delikatessbutik och espressobar.

Annons

Var: Västmannagatan 54.

7. The Burgundy

På mysiga The Burgundy råder mottot: vin för alla ! Varje dag listas ca 60 viner på glas för alla smaker och den ständigt växande vinkällarlistan har imponerande 3000+ etiketter. Granne med Djuret, Pubologi och Tweed.

Var: Yxsmedsgränd 12.

8. Vinverket

Vinbar och restaurang med varm och mysig atmosfär. Ett perfekt ställe om du är sugen på kombon vin och ost och chark eller bara småplock.

Var: Norrtullsgatan 24.

9. Ambar

På charmiga vinbaren Ambar kommer vinet i första hand. Framför allt riktar man in sig på orange viner, sherry, öl och annat som är bärnstensfärgat. Här hittar du drycker från såväl Japan och Rumänien som Frankrike och Italien. Maten är inspirerad av japansk husmanskost.

Var: Tomtebogatan 22.

10. Gemla Vinbar

Hos Gemla ligger fokus på hantverk och hållbarhet, en passion som går igen i såväl vinet som mat och möbler. Man erbjuder endast viner odlade i obesprutade vingårdar där vinbönderna jobbar i samklang med jorden och naturen istället för emot den. Menyn är vinvänlig och priserna blygsamma.

Annons

Var: Magnus Ladulåsgatan 10.

11. Combo Vinbaren

Den lilla vinbaren Combo har få sittplatser men mycket vin. Vinlistan innehåller ca 200 viner och uppdateras ofta. Combo drivs av samma gäng som står bakom PA & Co och Bistro Süd och utsågs 2019 till Stockholms bästa vinbar av Munskänkarna.

Var: Odengatan 52.

12. Hornstulls Bodega

Populära Tjogets vinbar har ett kunnig personal och ett brett utbud som ofta byts ut. Blir du sugen på något annat är det bara att förflytta sig några meter bort, i samma lokaler huserar nämligen både en hyllad cocktailbar och ölcafé.

Var: Hornsbruksgatan 24.

Foto: Instagram/respektive vinbar

Annons