Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Bästa glassen runt om i Sverige i sommar

25 apr, 2022 
AvGabriella Håkansson
Glass
Glass i stora lass – ja tack! Det är inte mycket som slår en svalkande strut eller bägare i solen under en varm sommardag. Vi har samlat 15 av Sveriges bästa glassbarer. Vart beger du dig i sommar?
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Prosecco popsicles med röda bär – så gör du isglass med mouserande vinBrand logo
Prosecco popsicles med röda bär  – så gör du isglass med mouserande vin

Solen skiner och glassäsongen är här! Därför har vi nu samlat några av landets kanske allra bästa glasställen. Spana in listan nedan och hitta nya ställen att besöka under semestern för en svalkande stund.

1. Glassrestaurang Smultronstället

Här har vi några glass-veteraner. Glassrestaurang Smultronstället hittar du i Söderköping och denna glassbar öppnades redan 1982. Brukar du ha svårt att välja smak på din glass kan du här få ett riktigt lyxproblem för menyn består av hela 60 egenkomponerade glassuppläggningar.

Adress: Slussplan, Kanalgatan i Söderköping.

2. Glassmagasinet

Är det Gotland du ska besöka i sommar är ett givet val att stanna på Glassmagasinet som funnits på ön sedan 1995. Glassmagasinet finns på tre olika adresser, två i Visby och en på Tofta strand. Glassmagasinet beskriver sig som Europas största glasshak.

Annons

Första sommaren som Glassmagasiner öppnade serverade de 18 smaker men idag hittar du över 340 smaker under högsäsong. Hubba bubba, Smurf-glass eller popcorn – här verkar bara fantasin kunna sätta gränser. Förutom det stora sortimentet av kulglass finns här även mjukglass, milkshakes och massvis av glassrätter.

Glassmagasinet har dessutom tagit sin glass internationellt och finns nu även i Los Angeles under namnet Swedish scoops.

Adress: Visby Hamn, Hästgatan 20 i Visby och Tofta Beach.

3. Pipers

Ekologisk glass i stora lass var det här! I Hamburgsund i Bohuslän finner du glasscaféet Pipers. Kulglass, pinnglass och andra varianter av glass erbjuds på Pipers som dessutom är leverantörer av sin glass till andra ställen runt om i Sverige.

Är det någon i sällskapet som inte är ett fan av glass passar detta ställe perfekt för här finns inte bara glass, utan mängder av bakverk då Pipers dessutom är ett bageri.

Annons

Adress: Parkvägen 4 i Hamburgsund.

4. SNÖ gelateria

Kenneth Erlandson blev årets glassmästare 2018. På SNÖ i Stockholm kan du äta hans prisbelönta glass. SNÖ hittar du både på Kvarnholmen i Nacka och i Vasastan.

Gelaton serveras alltid dagsfärsk och görs på plats i köket på Odengatan. Smakerna ändras från dag till dag!

Adress: Mjölnarvägen 26 i Nacka och Odengatan 92 i Vasastan.

5. Köld

På Köld i Malmö erbjuds 12 sorters glass i taget, och det är inte vilka sorter som helst. Här har man vågat experimentera med smakerna. Vad sägs om gräddglass med gorgonzolaost och fikonrippel, valnöt och cognac eller kokosglass med gurkmeja, kanel, kardemumma, ingefära och svartpeppar. Här kan du minst sagt vänta dig en smakupplevelse. Men även mer klassiska alternativ finns.

Här finns både gräddglass men även växtbaserade alternativ med baser av kokos och cashewnötter.

Adress: Friisgatan 14, Claesgatan 8, Tessins väg 8. Alla i Malmö.

Annons

6. Glassbaren i Bräcke

Här hittar du vinnarna av glass-SM 2019. Glassbaren i Bräcke, Jämtland har egen tillverkning av Italiensk Gelato och använder sig av ekologisk mjölk, grädde och naturliga smaker.

Adress: Bräcke Skolgatan 2 i Bräcke.

7. Gelato Scarfó

Ålsten ligger i Bromma, utanför Stockholm och här finner du Scarfó som beskriver sin gelato vara skapad av Italiens bästa råvaror blandat med de finaste av svenska produkter. Saffransgelato eller gelato med rökig whisky, kanderad apelsin, vanilj, kolasås och knapriga hasselnötter är två av många sorter du kan testa här!

Adress: Ålstensgatan 12, Bromma.

8. Växbo Café

I Växbo, Bollnäs ligger en charmig gul villa perfekt för en fikapaus. Milkshakes, våfflor, fikabröd och självklart mängder av glass. Egentillverkad, dagsfärsk gelato låter ju inte helt fel va?

Adress: Växbo 2903 i Bollnäs.

9. Källa glassgård

Öland är ett givet semestermål för många och här kan du äta glasskreationer som är utöver det vanliga. På Källa glassgård har kreativiteten flödat och du kan beställa över 50 olika "glassrätter" med olika toppings.

Annons

Adress: Källagårdsvägen 2 i Löttorp, Öland.

10. Glassiären

Denna glassbar ligger i Karlskrona och här finner du både vanliga traditionella smaker men även några mindre klassiska. Det sägs även att de egentillverkade våfflorna sprider en ljuvlig doft över Karlskronas Stortorg. Mums!

Adress: Stortorget 4 i Karlskrona.

11. 31:ans glass och kök

I Östergötland, närmare bestämt i Ödeshög ligger 31:ans glass och kök som tilldelats flertal priser. Med utsikt över Vättern kan du här avnjuta hemmagjord italiensk glass, tillverkad av naturliga råvaror.

”Glassen är mjuk, krämig och ljuvligt god och gjord med en stor mängd kärlek. En smakupplevelse du inte får missa”, beskriver de själva sin glass.

Adess: Hamngatan 31 i Ödeshög.

12. Glassvillan Vindö

Blir det en sommar i Stockholms skärgård är ett besök på Glassvillan ett måste. Detta ställe blev nämligen vinnare i kategorin "Glassmästarens val" under glass-SM 2022. Här görs glassen direkt på plats och på Glassvillans meny finner du fantastiska glasskreationer du förmodligen aldrig tidigare har sett.

Annons

Befinner du dig istället på Gotland i sommar kommer här glädjande nyheter. För den 16 juni 2022 öppnar Glassvillan dessutom i Visby.

Adress: Bredviksvägen 1 i Djurhamn, Tranhusgatan 33 i Visby.

13. Glass & Berså

Precis utanför Arbogas stadskärna och bara två minuter från E18/E20 ligger Glass & Berså. Här finns något för alla! Lakritsälskaren kanske väljer en "mormors lakrits och hallonvrål", detta är nämligen en klassiker på Glass & Berså med hallonsorbet och saltlakritsglass. Är du inget fan av lakrits finns det självklart andra alternativ.

Adress: Västerby Björkliden 211 i Arboga.

14. Gelaterian

Gelaterian i Göteborg har vunnit flera priser för sin glass under de senaste åren. Här kan du dessutom köpa flera av gelatosmakerna som chokladpraliner.

När det kommer till just smaker har Gelaterian helt klart koll på läget. Här hittar du alla möjliga sorters Gelato och sorbet. Under glass-SM 2022 vann Gelaterian första pris för sin Hasselnötsgelato.

Adress: Grönsakstorget 1 i Göteborg.

15. Kennys Gelato

Svensk glassmästare 2022 är Kenny Mattsson, som driver Kennys Gelato i Nacka utanför Stockholm. Kenny tog nämligen hem den totala segern i glass SM-2022.

Hos Kenny finner du 12 olika sorters dagsfärsk gelato och sorbet. Förutom på Tollare Kaj finns nu Kennys Gelato på ytterligare två ställen i Stockholm –nämligen Sickla och Djurgården.

Adress: Tollare Kaj 10 i Nacka, Stockholm.

Foto: Unsplash

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons