Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

Bartendern: Här är de stora drinktrenderna för 2019

02 jan, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Bartendern Emil Hed ser in i spåkulan och siar om nästa års drinktrender. Och han kan utläsa lokala råvaror och låga alkoholhalter till oss nyfikna och trendsugna svenskar.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Drinkar, precis som mat, följer trender och mode. Men det handlar inte om några tvära kast, utan skiftningar man kan se över en längre tid. Så det är inte så att barer landet över nu vid årsskiftet kommer att kasta alla gamla drinkar och satsa allt på nytt, men visst kan man se förändring.

– Det ändras ju succesivt hela tiden. Och vi i Sverige hänger med väldigt mycket i trenderna och är trendsättande, säger Emil Hed som representerade Sverige i den internationella bartendertävlingen World Class i höstas.

Svenskarna är nyfikna

Han säger att gästerna är nyfikna och gärna provar nya drinkar. Däremot gör man det inte för att det är trendigt, utan för att man är öppen för att testa nya smaker för att hitta något man verkligen gillar.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Emil Hed sneglar ofta in mot köket när han utvecklar nya drinkar. Han gillar kockarnas förmåga att använda nya råvaror och tekniker som gör att de får ut så mycket smaker som möjligt från råvarorna. Han säger att han tror att det har blivit så eftersom det finns så många fler utbildningar för kockar än för bartendrar och att de därför lär sig mer om råvaror och lär sig fler tekniker. Men idén att gå in djupt i råvaror har spritt sig ut i baren.

Annons

– Jag gillar att utgå från en råvara eller en viss smak som man är ute efter. Spriten kommer i andra hand, säger han.

Bartendern Emil Hed.
Bartendern Emil Hed.

Svagare drinkar på väg

Och där har vi en av trenderna som Emil Hed säger att han tror kommer att växa under nästa år – att spriten inte är i centrum. Många drinkar kommer att ha en lägre alkoholhalt och att man jobbar med till exempel starkviner istället för starksprit i drinkarna. Eller att man helt enkelt bara har i mindre mängd alkohol. Det här låter ju som en sund trend för drinkaren och en trend som kommer att lyfta fram andra smaker än spriten.

Bark och ris i groggen

Råvarorna man kommer att jobba med nästa år är också i högre grad lokala, närodlade och säsongsanpassade. Emil Hed jobbar gärna, som många andra bartendrar, med svenska råvaror och även svensk sprit.

Annons

– Vi har bara skrapat på ytan av vad som går att göra med råvaror från Sverige. Det finns så mycket bortom blåbär och lingon. Till exempel ris från just blåbär och lingon, men många har också börjat experimentera med olika träd och barksorter, säger han och lägger till att det här kommer att växa.

Hans egen experimentlusta kommer från när han jobbade på Stockholmskrogen Svartengrens där han började spana på kockarna och hur de använde råvaror från skogen. Han tyckte att det var spännande och intressant och började utveckla det.

Myskmadra och gatkamomill

Nu jobbat Emil Hed på Cadierbaren på Grand Hôtel i Stockholm. Om du tar en sväng förbi där för en drink kan det mycket väl bli så att du får sippa på en drink med någon av hans favoritråvaror. Och de råkar gå hand i hand med en av de kommande trenderna.

Myskmadra – Det är en spännande ört som brukar gå att hitta i parker där den används som fälttäckande växt. Rotsystemet gör att den sprider sig fint. Men jag plockar gärna min i skogen där det finns mycket när man väl hittat den. Den ger en smak av hö, vanilj och lite bittermandel.

Gatkamomill – Det är en släkting till den vanliga kamomillen och ger en blommighet med en touch av tropiska smaker.

Läs mer:

Vinterns godaste och finaste cocktails

Charlotte Halsius från Mr French blandar vinterns hetaste drinkar

Annons