Ugnsbakad rotselleri med hasselnötter och brynt smör

Ugnsbakad rotselleri med hasselnötter och brynt smör.

Om du inte har testat ugnsbakad rotselleri än är det dags att göra det nu. Isländska kocken Knútur Kristjánsson bjuder här på ett recept från sin nyöppnade restaurang Köket i Falkenberg. Perfekt som förrätt!
01 februari, 2017

För bara någon vecka sedan smygöppnade nya gourmetrestaurangen Köket på Falkenberg Strandbad. En matstudio som med all säkerhet kommer bli en ny matdestination för alla som vill ha en unik smakupplevelse.

Isländska kocken Knútur Kristjánsson, som tidigare har arbetat på bland annat Oaxen i Stockholm och Fäviken i Åre, står vid kastrullerna och bakom konceptet. I studion med plats för 24 personer vill han bjuda på en unik upplevelse och social fine dining.

Knútur flyttade till Sverige 2007 för att utvecklas och inspireras av det skandinaviska köket. Hans vilja att alltid prestera på topp, med hjärtat i det närproducerade, har nu tagit honom till Falkenberg och skapandet av Köket.

Här bjuder Knútur på en god förrätt från Kökets meny:

Ugnsbakad rotselleri med hasselnötter och brynt smör

4 portioner

Du behöver:

1 st rotselleri

100 g grovsalt

100 g bovete

100 g vatten

100 g rostade hasselnötter

2 st ägg

30 g champagne vinäger

3 g salt

400 g ljummet skirat smör

Gör så här:

Blanda vatten, bovete och salt. Klä rotsellerin med degen och baka i ugnen på 200°c i två timmar. Skala av rotsellerin och där efter grilla den rakt på kolen till en svart yta. Dela rotsellerin på mitten och med en sked gräv ut 4 st portioner. Mixa 50 g av hasselnötterna i matberedare till en slät flytande konsistens. Riv resterande hasselnötter på ett rivjärn till snöliknande pulver. Vispa ägg, salt och vinäger till fluffigt skum över låg värme. Mata ner smöret i tunn stråle under vispning. Smaka av med salt.

Ugnsbakad rotselleri med hasselnötter och brynt smör.

Ugnsbakad rotselleri med hasselnötter och brynt smör.