Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

5 recept att baka till advent

04 okt, 2021 
AvRedaktionen ELLE
5 recept att baka till advent
Saftigt vörtbröd, spröda finska pinnar, söta vaniljkransar, chokladhjärtan eller klenäter – här är några favoritbakverk att bjuda på till advent eller jul.
Annons
Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffeBrand logo
Kall Irish Coffee med Baileys och isbitar av kaffe


Tiden går alltid fortare än man tror och helt plötsligt är det redan advent igen. Det är den mysigaste årstiden då vi kan passa på att samla våra vänner och ställa till med ett ordentligt adventsbak. Baka en enkel julvörtslimpa med lingon som inte behöver jäsa. Småkakor kan man ju aldrig få nog av, så vi har samlat de absolut bästa recepten på vaniljkransar, finska pinnar, klenäter och söta chokladhjärtan med mörk choklad. Men en varning – de är farligt goda så de räcker nog inte hela vägen fram till jul!

Julvörtslimpa med lingon

Saftig limpa med lingon och öl, snabbt bakad då brödet inte behöver jäsa.

Annons

1 limpa

Du behöver:

3 dl grovt rågmjöl
4 dl vetemjöl
4 msk vörtkryddor
2 tsk bikarbonat
1 tsk salt
2 dl lättöl
2 dl naturell mild yoghurt
¾ dl mörk sirap
½ dl lingonsylt

Topping:

½ dl sirap
2 msk vatten

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200°. Blanda alla torra ingredienser plus kryddorna i en bunke. Blanda ihop öl, yoghurt, sirap och lingonsylt och rör ner det i mjölblandningen.
  2. Klicka i degen, som ska vara lite lös, i en smord avlång bakform. Grädda i nedre delen av ugnen i cirka 1 timme, känn med en sticka. Ta ut limpan, värm sirap och vatten i en kastrull och pensla limpan med sirapsvattnet. Stjälp upp limpan och låt svalna på galler.

Vaniljkransar

Goda kakor maxade med vaniljsmak.

60 stycken

Du behöver:

1 vaniljstång
150 g skållade mandlar
375 g kallt smör
500 g (8 ¼ dl) vetemjöl
350 g (4 ¼ dl) socker
1 stort ägg
2 äggulor
1 tsk hjorthornssalt

Gör så här:

  1. Snitta vaniljstången och skrapa ur fröna. Mixa tillsammans med mandlarna i en matberedare tills blandningen är som grovt mandelmjöl. Häll upp i en skål. Skär smöret i tärningar och lägg tillsammans med vetemjölet i matberedaren. Mixa tills konsistensen är som ströbröd. Lägg alla övriga ingredienser samt båda blandningarna i en skål och knåda ihop en jämn deg. Låt vila i kylen till nästa dag.
  2. Sätt ugnen på 180°. Rulla degen i fingertjocka rullar, dela dem och forma till kransar som är cirka 4 centimeter i diameter. Grädda dem i cirka 5 minuter tills de är gyllene. Låt svalna på galler.
5 goda bakverk till advent

Finska pinnar

Smälter i munnen!

40–50 stycken

Du behöver:

200 g smör
4 dl vetemjöl
½ dl strösocker

Pensling:

1 ägg
1 msk kallt vatten

Topping:

50 g hackad mandel
¾ dl pärlsocker

Gör så här:

  1. Tärna smöret och blanda med mjöl och socker tills degen precis går ihop, antingen för hand eller i köksmaskin.
  2. Vira in degen i plastfolie och låt vila i kylskåp ca 30 minuter.Ta ut degen och rulla ut den fingertjock. Skär i 3–4 cm långa bitar. Lägg kakorna på plåt med bakplåtspapper.
  3. Vispa ägg och vatten och pensla kakorna. Blanda mandel och socker och strö över kakorna. Grädda i ugnen på 200°, 8–10 minuter. Låt svalna på galler.

Hjärtan med mörk choklad

Sött så det förslår!

12–15 stycken

Du behöver:

250 g mandelmassa
1 msk florsocker + extra till utbakning
1 ekologisk citron, skal och saft

Garnering:

200 g mörk choklad

Gör så här:

  1. Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn. Blanda ihop med florsocker, citronsaft och finrivet citronskal i en skål. Låt stå kallt i kylen i 30 minuter.
  2. Kavla ut mandelmassan till ca 1 cm tjocklek på ett bord strött med florsocker. Stansa ut kakor med en hjärtformad pepparkaksform.
  3. Hacka chokladen grovt och smält av den i en skål över vattenbad. Ta från värmen och rör ut den sista tredjedelen av den hackade chokladen i den smälta chokladen.
  4. Doppa framsidan av hjärtat på kakan i den smälta chokladen, låt stelna innan servering.

Klenäter med kardemumma

Även goda med lite kanel pudrad över.

Ca 25 stycken

Du behöver:

1 ½ dl mjölk
50 g jäst
100 g smör
2 ägg
50 g (½ dl) strösocker
1 msk vaniljsocker
1 knivsudd rivet citronskal
½ tsk stött kardemumma
450 g (7 ½ dl) vetemjöl
1 ½ liter olja till fritering

Garnering:

Florsocker

Gör så här:

  1. Värm mjölken till fingertemperatur. Smula ner jästen i en stor bunke och rör ut den i lite mjölk. Tillsätt resterande mjölk.
  2. Tärna smöret och rör ner i mjölken tillsammans med ägg, socker, vaniljsocker, citronskal, kardemumma och hälften av vetemjölet. Rör så det blir en jämn smet. Arbeta in resten av mjölet. Låt degen jäsa övertäckt i 30 minuter.
  3. Slå upp degen på ett mjölat bakbord. Kavla ut till ½ cm tjocklek. Skär ut remsor, ca 10x3 cm, med en vass kniv eller sporre. Skär en skåra mitt i remsan och trä den ena delen genom den andra.
  4. Hetta upp oljan och fritera varje klenät ljusbrun, det tar ca 2 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Låt svalna, strö florsocker över och servera klenäterna färska.

Recept: Aller Media DK Foto: Stine Christiensen

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons