Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Baka surpuppsrutor till halloween

18 okt, 2013 
AvRedaktionen
Dags för Halloweenfest? Eller ett läskigt spökigt födelsedagskalas? Baka mosterlika surpuppor – och ät upp dem! Surpupporna kan bli så stora som du själv vill.d
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Baka surpuppsrutor till halloween. Recept och foto: Camilla Tubertini
Baka surpuppsrutor till halloween. Recept och foto: Camilla Tubertini

6-12 bitar

Tid: 1 timme och 15 minuter

1 sockerkaksbotten i långpanna

Marängtopping:

1 1/2 dl socker

4 äggvitor

Dekoration:

vit, röd och rosafärgad sockerpasta eller marsipan

1 ruta blockchoklad

godiskulor

Gör så här:

Baka först en sockerkaka i en långpanna. Ställ in kakan i frysen när den svalnat, den blir stabilare inför garneringen om den är halvfryst. Medan kakan är i frysen gör du monstermunnarna med vit, röd och rosafärgad sockerpasta.

Kavla ut varje färgdeg för sig mellan plast (jag brukar klippa upp den styvaste fryspåsen jag har och lägga ett ark under och ett över). Klipp ut den vita sockerpastan i 2 cm breda remsor med en sicksack-sax eller skär monstertänder med en liten kniv. Lägg ut dem på den färgade sockerpastan. Tryck ut munnar med lagom stora kakstansar. Lägg de färdiga munnarna på ett fat och täck dem allteftersom med plastfilm – sockerpasta torkar snabbt. Stoppa in fatet i en plastpåse när alla munnar är gjorda.

Annons

Marängtoppingdax! Sätt ugnen på 175°. Blanda äggvitorna och sockret i en stor gryta av rostfritt stål. Vispa äggvitor och socker på hög hastighet. Smeten ska vara styv. Häll 2/3 av smeten mitt på kakan och bred ut den, inte alltför jämt, över hela ytan.

Vispa smeten som är kvar i grytan ännu styvare. Ta en tesked och lägg en klick på kakan. Lägg skedens undersida mot klicken och dra upp en topp. Marängen ska nu följa med av sig själv. Om den inte gör det, eller om toppen inte är styv, får du vispa marängsmeten ännu lite till. När topparna uppför sig som de ska, klickar du ut hela smeten på samma sätt och gör toppar över hela kakan.

Grädda marängkakan längst ner i ugnen i 7 minuter i 175°, dra sedan ner värmen till 100° och grädda i 7 minuter till. Stäng av ugnen, ta ut kakan och sätt in en muffinsform med den lilla rutan blockchoklad. Den smälter på ett par minuter av värmen som är kvar i ugnen. När marängen svalnat lyfter du ut hela kakan ut formen och skär rutorna så stora som du vill. Lägg ut ögonen, dutta på smält choklad (med baksidan av en ätpinne exempelvis) och placera monstermunnarna.

Recepten kommer från boken ”Millas kalastårtor” (Nordstedts) där du även kan hitta fler tips på mumsiga sötsaker inför Halloween!

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons