Så gör du småkakor med ätbara blommor – steg för steg

Så gör du småkakor med ätbara blommor – steg för steg

skovdalnordic.com
Spröda småkakor med ätliga blommor som dekoration blir som små smycken på fikabordet. Så här gör du dem, steg för steg.
19 april, 2022
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Småkakor med ätbara blommor

Använd ätliga blommor eller örter från trädgården för att dekorera dina hembakade kakor.

Så gör du småkakor med ätbara blommor
skovdalnordic.com

Ca 30 stycken

Du behöver:

1 vaniljstång
50 g (ca ½ dl) socker
250 g mjukt smör
130 g (ca 2 ½ dl) florsocker
500 g (ca 8 ¼ dl) vetemjöl

Dekoration:

1 msk marängpulver
2 tsk vatten
1 näve ätliga blommor, t ex lavendel, rosor, kålrot eller örter
100 g (drygt 1 dl) socker

Steg 1

Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Blanda vaniljfrön med socker i en skål. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp. Sikta i vetemjöl och samla ihop degen. Dela degen i två och kyl den i cirka en timme. Ta ut degen ur kylen och kavla ut varje del tunt mellan två bitar bakplåtspapper.

Steg 1 – rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp
skovdalnordic.com

Steg 2

Sätt ugnen på 190°. Stansa ut degen med kakformar. Grädda kakorna i ugnen på plåtar med bakplåtspapper i cirka10 minuter, tills de är gyllene. Låt dem svalna på en bakduk.

Steg 2 – stansa ut degen med kakformar
skovdalnordic.com

Steg 3

Garnering: Blanda maräng-pulver med vatten i en skål, och vispa med elvisp tills det löst sig. Pensla kakorna med blandningen.

Steg 3 – pensla kakorna med vispat maräng-pulver och vatten
skovdalnordic.com

Steg 4

Lägg försiktigt en blomma eller ett blad på varje kaka. Om blomman har en liten förhöjning där bak där blomstjälken suttit kan man göra ett litet hål i kakdegen med bakänden på en pensel och placera blommans fäste däri för att få blomman helt platt mot degen. Pensla igen med marängblandningen ovanpå blomman.

Steg 4 – lägg försiktigt en blomma på varje kaka
skovdalnordic.com

Steg 5

Lägg kakorna med blomman nedåt i en platt skål med socker och pressa ner dem lite.

Steg 5 – lägg kakorna med blomman nedåt i en platt skål med socker
skovdalnordic.com

Steg 6

Lyft upp, borsta bort överflödigt socker med en torr borste så att du kan se blomman tydligt. Låt torka, sedan är kakorna redo att servera.

Steg 6 – borsta bort överflödigt socker och låt torka
skovdalnordic.com

Recept och foto: Skovdal Nordic