Så gör du småkakor med ätbara blommor – steg för steg

Så gör du småkakor med ätbara blommor – steg för steg

skovdalnordic.com
Spröda småkakor med ätliga blommor som dekoration blir som små smycken på fikabordet. Så här gör du dem, steg för steg.
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset
1:34

Efter reklamen: Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

(1:34)

Slå på ljud

Småkakor med ätbara blommor

Använd ätliga blommor eller örter från trädgården för att dekorera dina hembakade kakor.

Så gör du småkakor med ätbara blommor
skovdalnordic.com

Ca 30 stycken

Du behöver:

1 vaniljstång
50 g (ca ½ dl) socker
250 g mjukt smör
130 g (ca 2 ½ dl) florsocker
500 g (ca 8 ¼ dl) vetemjöl

Dekoration:

1 msk marängpulver
2 tsk vatten
1 näve ätliga blommor, t ex lavendel, rosor, kålrot eller örter
100 g (drygt 1 dl) socker

Steg 1

Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Blanda vaniljfrön med socker i en skål. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp. Sikta i vetemjöl och samla ihop degen. Dela degen i två och kyl den i cirka en timme. Ta ut degen ur kylen och kavla ut varje del tunt mellan två bitar bakplåtspapper.

Steg 1 – rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp
skovdalnordic.com

Steg 2

Sätt ugnen på 190°. Stansa ut degen med kakformar. Grädda kakorna i ugnen på plåtar med bakplåtspapper i cirka10 minuter, tills de är gyllene. Låt dem svalna på en bakduk.

Steg 2 – stansa ut degen med kakformar
skovdalnordic.com

Steg 3

Garnering: Blanda maräng-pulver med vatten i en skål, och vispa med elvisp tills det löst sig. Pensla kakorna med blandningen.

Steg 3 – pensla kakorna med vispat maräng-pulver och vatten
skovdalnordic.com

Steg 4

Lägg försiktigt en blomma eller ett blad på varje kaka. Om blomman har en liten förhöjning där bak där blomstjälken suttit kan man göra ett litet hål i kakdegen med bakänden på en pensel och placera blommans fäste däri för att få blomman helt platt mot degen. Pensla igen med marängblandningen ovanpå blomman.

Steg 4 – lägg försiktigt en blomma på varje kaka
skovdalnordic.com

Steg 5

Lägg kakorna med blomman nedåt i en platt skål med socker och pressa ner dem lite.

Steg 5 – lägg kakorna med blomman nedåt i en platt skål med socker
skovdalnordic.com

Steg 6

Lyft upp, borsta bort överflödigt socker med en torr borste så att du kan se blomman tydligt. Låt torka, sedan är kakorna redo att servera.

Steg 6 – borsta bort överflödigt socker och låt torka
skovdalnordic.com

Recept och foto: Skovdal Nordic