Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

Så gör du småkakor med ätbara blommor – steg för steg

19 apr, 2022 
AvRedaktionen ELLE
Så gör du småkakor med ätbara blommor – steg för steg
Spröda småkakor med ätliga blommor som dekoration blir som små smycken på fikabordet. Så här gör du dem, steg för steg.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalasetBrand logo
Så gör du en siffertårta till födelsedagskalaset

Småkakor med ätbara blommor

Använd ätliga blommor eller örter från trädgården för att dekorera dina hembakade kakor.

Så gör du småkakor med ätbara blommor

Ca 30 stycken

Annons

Du behöver:

1 vaniljstång
50 g (ca ½ dl) socker
250 g mjukt smör
130 g (ca 2 ½ dl) florsocker
500 g (ca 8 ¼ dl) vetemjöl

Dekoration:

1 msk marängpulver
2 tsk vatten
1 näve ätliga blommor, t ex lavendel, rosor, kålrot eller örter
100 g (drygt 1 dl) socker

Steg 1

Dela vaniljstången och skrapa ur kornen. Blanda vaniljfrön med socker i en skål. Rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp. Sikta i vetemjöl och samla ihop degen. Dela degen i två och kyl den i cirka en timme. Ta ut degen ur kylen och kavla ut varje del tunt mellan två bitar bakplåtspapper.

Steg 1 – rör ihop smör, florsocker och vaniljsocker med en elvisp

Steg 2

Sätt ugnen på 190°. Stansa ut degen med kakformar. Grädda kakorna i ugnen på plåtar med bakplåtspapper i cirka10 minuter, tills de är gyllene. Låt dem svalna på en bakduk.

Annons
Steg 2 – stansa ut degen med kakformar

Steg 3

Garnering: Blanda maräng-pulver med vatten i en skål, och vispa med elvisp tills det löst sig. Pensla kakorna med blandningen.

Steg 3 – pensla kakorna med vispat maräng-pulver och vatten

Steg 4

Lägg försiktigt en blomma eller ett blad på varje kaka. Om blomman har en liten förhöjning där bak där blomstjälken suttit kan man göra ett litet hål i kakdegen med bakänden på en pensel och placera blommans fäste däri för att få blomman helt platt mot degen. Pensla igen med marängblandningen ovanpå blomman.

Annons
Steg 4 – lägg försiktigt en blomma på varje kaka

Steg 5

Lägg kakorna med blomman nedåt i en platt skål med socker och pressa ner dem lite.

Steg 5 – lägg kakorna med blomman nedåt i en platt skål med socker

Steg 6

Lyft upp, borsta bort överflödigt socker med en torr borste så att du kan se blomman tydligt. Låt torka, sedan är kakorna redo att servera.

Steg 6 – borsta bort överflödigt socker och låt torka

Recept och foto: Skovdal Nordic

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons