Baconlindad fläskfilé med gorgonzola-klyftpotatis

Baconlindad fläskfilé med gorgonzola-gratinerad klyftpotatis.

Festlig fläskfilé som är lindad i bacon. Servera med blancherad savojkål och klyftpotatis som är gratinerad med gorgonzola.
14 juni, 2019

6 personer

Baconlindad fläskfilé:

2 fläskfiléer (1 kg totalt)

2 kvistar rosmarin

salt, svartpeppar

150 g bacon i skivor

Gorgonzola-klyftpotatis:

1 1/2 kg potatis

4 kvistar rosmarin

3 vitlöksklyftor

olivolja

salt, svartpeppar

250 g gorgonzola

Till servering:

savojkål

Gör så här:

  1. Sätt ungen på 125°. Putsa fläskfiléerna, krydda med finhackad rosmarin, salt och peppar. Vira in dem i bacon och lägg i ett ugnsfast fat.
  2. Stek i ugnen cirka 1 timme, ta ut och täck med aluminiumfolie och låt vila medan potatisen tillagas (köttet ska in i ugnen igen senare).
  3. Höj värmen till 210°. Skrubba potatisen, skär i klyftor. Skala och pressa vitlöksklyftorna. Vänd potatisen i pressad vitlök, hackad rosmarin, salt och peppar och lägg ut på bakplåtspappersklädd plåt. Baka i ugnen i cirka 20 minuter.
  4. Ta ut potatisen och smula över gorgonzolan. Ställ tillbaka i ugnen tillsammans med fläskfilén, höj värmen till 225° och stek i ugnen tills potatisarna är mjuka.
  5. Ansa savojkålen, blanchera dem i 2 minuter och servera allt tillsammans på ett fat.
Baconlindad fläskfilé med gorgonzola-klyftpotatis.

Baconlindad fläskfilé med gorgonzola-klyftpotatis.

Recept: Gitte Heidi Rasmussen
Foto: Betina Hastoft

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: