10 ätbara blommor

Ätbara, vackra och dekorativa blommor!

Se dig omkring i trädgård och vildmark – här finns ätbara vackra och dekorativa blommor! Men försäkra dig om att de är obesprutade och inte växer nära trafikerade vägar.
12 juni, 2018

1. Tusensköna

Tusenskönan är snabb upp i gräsmattan redan på våren och är med sina söta vita och/eller rosa strålblommor och gula diskblommor fantastiskt vackra – och goda – att dekorera sallader, soppor, tårtor, kakor, isbitar, drinkar… ja, nästan allt du kan tänka dig med!

Recept: Potatissoppa med tusensköna

Tusensköna.

Tusensköna.

2. Stenros

En klättrande vildrosart som lätt förväxlas med nyponros. Kronbladen är rosa eller i ljusare färger. Vackra att dekorera tårtor och bakverk med eller att kandera. Går även att göra rosensaft eller marmelad av.

Recept: Rosenplättar med smultron

Stenros.

Stenros.

3. Fläder

Passar inte bara till saft och drinkar, utan varför inte fritera de vackra blomklasarna? Eller strö ner blommorna i pannkakssmet och grädda?

Recept: Fläderdrink med vodka och lime

Fläder.

Fläder.

4. Maskros

Blommorna används mest till dekoration, men alldeles nyutslagna blir de goda i marmelad, att fritera eller att pryda toppen på en fluffig amerikansk pannkaka som serveras med lönnsirap.

Recept: Marmelad på maskrosor

Maskros.

Maskros.

5. Ramslök

Har fått ett riktigt uppsving på de fina krogarna, där bladen blir till soppa eller pesto. Men glöm inte de fina vita blommorna som ätbar dekoration som kan användas på samma sätt som gräslöksblomma.

Recept: Omelett med ramslök

Ramslök.

Ramslök.

6. Syren

För den som vill göra syrensocker, syrensaft eller syrenkakor gäller det att passa på i maj och juni innan syrenen blommar över. Samtliga syrenarter ska enligt Giftinformationscentralen vara ofarliga att äta.

Recept: Syrensocker

7. Lavendel

Lavendel har en stark arom som bäst lämpar sig i bakverk och efterrätter, men kan även ge ett spännande smakinslag i köttmarinader.

Recept: Sorbetfyllda citroner med lavendel

8. Löktrav

Löktrav är lätt att känna igen via sina stora hjärtlika, skaftade blad och vita blommor. Hela örten luktar svagt av vitlök. i och med sin smak passar den inte till desserter utan att krydda sallader och soppor med. eller varför inte i ett örthack?

Löktrav.

Löktrav.

9. Jordreva

Med sina fina små blåvioletta trutar till blommor passar den utmärkt att strössla över sallader, har inte så mycket smak men är dekorativ.

Jordreva.

Jordreva.

10. Myskmadra

Myskmadran har små vita blommor och blanka blad. innehåller ämnet kumarin som används i parfymindustrin. i Tyskland kryddar man vitt vin med både blommor och blad av myskmadra på våren.

Myskmadra.

Myskmadra.

Text och foto: Ina Agency