Äpple- och kanelcroissanter

Frasiga och goda croissanter med äpple och kanel. Spritsa vaniljkräm i mitten och lägg i äppelskivor.
14 mars, 2014
Äpple- och kanelcroissanter.

Äpple- och kanelcroissanter.

Vetedeg

450 g vatten

50 g jäst

1000 g vetemjöl

180 g socker

180 g smör

15 g salt

5 g kardemumma

1 st ägg

Gör så här:

Blanda degen fem minuter långsamt och sju minuter fort. Väg upp två degar på vardera 300 g och åtta degar på vardera 150 g. Kyl en timme.

Kanelfyllning

30 g kanel

30 g fondantpulver

200 g smör (normalsaltat)

200 g socker

10 g maizena

Gör så här:

Blanda alla ingredienser till en slät fyllning.

Vaniljkräm

250 g mjölk

1 st vaniljstång

60 g äggula

60 g socker

20 g maizena

25 g smör

Gör så här:

Koka upp mjölk och vaniljstång. Blanda socker, äggula och maizena. Häll den kokande mjölken över äggblandningen. Koka upp och låt koka 30 sek under omrörning. Tillsätt smör.

Utbakning

(Granny Smith äpplen används till dekoration och i degen.)

Gör så här:

Kavla ut degen till 1,5 mm. Stryk på kanelfyllning och hackade äppelbitar. Rulla ihop, skär i mitten av rullen, tvista degen till en ring, jäs. Spritsa vaniljkräm i mitten samt lägg i äppelskivor.

Recept från Håkan Johansson, världens bästa bagare 2014.