Äppelkaka med äppelsorbet

Recept äppelkaka med äppelsorbet

Columbus Leth
Äpplen måste vara världens bästa frukt – här är beviset! Baka en äppelkaka med tillhörande äppelsorbet.
25 maj, 2022
0:42

Efter reklamen: Så gör du sommardrink med kanel

(0:42)

Slå på ljud

Äppelkaka med äppelsorbet

Härlig dessert där äpplena används både i kaka och till sorbet.

Till efterrätt blir det äppelkaka med äppelsorbet
Columbus Leth

6 portioner

Du behöver:

40 g mandlar
150 g mandelmassa
150 g rumsvarmt smör
1 ½ dl (150 g) strösocker
1 lime, rivet skal
2 ägg
1 dl (60 g) vetemjöl

Äppelsorbet:

1 kg äpplen
6 dl (600 g) strösocker
1 liter vatten
125 g glukossirap
½ dl färskpressad limesaft
3 färska kaffir lime-blad

Till servering:

Florsocker
1 näve citronmeliss

Gör så här:

  1. Skala, kärna ur äpplena och släng kärnhusen. Skär äpplena i klyftor. Koka upp äpplen, socker, vatten, glukossirap, limesaft och limeblad i en kastrull över svag värme, i 30 minuter. Stäng av värmen och låt stå och dra i ytterligare 30 minuter.
  2. Sila genom en silduk, låt vätskan droppa utan att du vrider eller kramar ur saften. Låt lagen kallna i kylskåpet. Lägg undan 1 ½ dl av äpplena till kakan. Spara de övriga kokta äpplena och ät som topping på gröt eller yoghurt till frukost.
  3. Kör den kalla lagen i en glassmaskin eller låt stå i frysen i minst 5 timmar före servering.
  4. Värm ugnen till 185° varmluft. Hacka mandlarna fint. Vispa upp mandelmassa och smör med elvisp. Tillsätt hackade mandlar, socker och finrivet limeskal. Vispa igen. Tillsätt ägg och mjöl och vispa en sista gång.
  5. Fyll en smord bakform, ca 20 cm i diameter, med smeten. Tryck ner de sparade äppelklyftorna från glasstillverkningen i smeten. Grädda i ugnen i 25–35 minuter. Låt svalna på ett ugnsgaller.
  6. Strö lite florsocker över kakan och servera med äppelsorbet och lite citronmeliss.

Foto: Columbus Leth