Andreas California burgers

26 maj, 2014
hamburgare

Foto: Martin Löf

Servera gärna en grönsallad till gjord på rucola, sockerärter, zucchini, fårost, saltrostade mandlar med en skvätt olivolja och lite havssalt.

6 personer

Tid: 45 minuter

Avokadoröra:

3 mogna avokado (grovhackade)

1 liten gul lök (finhackad)

1/2 jalapeño (i bitar)

juice av 2 lime

1 dl finhackad basilika

havssalt och svartpeppar

Hamburgare:

ca 1 kg nötfärs

havssalt och svartpeppar

6 skivor ost (Monterey Jack eller cheddar)

6 hamburgerbröd (rostade i ugn/lätt grillade om man vill) eller 6 stora salladsblad

1 stor kruka vattenkrasse (eller rucola)

6 skivor mogen bifftomat

chips, ketchup och senap (till servering)

Blanda avokado, lök, jalapeño, limejuice och basilika och smaka av med salt och peppar. Röran kan göras upp till 1 timme i förväg, och stå i rumstemperatur. Fördela färsen i 6 jämnstora delar och forma varje till en knappt 2 cm tjock burgare. Tryck djupt ned i mitten på burgaren med tummen och krydda på varje sida.

Lägg på grillen. Lägg en ostskiva på varje under den sista minuten tills osten har smält. Lägg varje burgare på varsin brödbotten och lägg på vattenkrasse och en skiva tomat.