Alla fantastiska recept till Victoria Skoglunds kräftskiva

recept kräftskiva

Sommarens godaste kräftskiva med sagolika smaker: frisk välkomsdrink, västerbottenspuffar, mandelpotatissallad och krämiga dippsåser – allt serverat i trädgårdsmästaren Victoria Skoglunds växthus.
16 juli, 2020

Egenkokt kräftlag och två sorters dipp

Porträtt victoria skoglund kräftor

Victoria Skoglund i sitt växthus, med kräftor som fiskats nedanför i sjön.

Extra goda kräftor i egen lag!

8 portioner

60 levande kräftor

5 liter vatten

Ca 16 cl (1/2 flaska) öl

5 sockerbitar

200 g grovt salt

1 msk anisfrön

1 knippe krondill

Gör så här:

  1. Se till att kräftorna har fått gå av sig i kallt vatten. Jag låter mina ligga i diskhon ett dygn. Koka upp vattnet, ölet, sockerbitarna, saltet, anis och en ”dillruska” från dillen.
  2. Koka lagen i 5 minuter, ta upp stjälkarna och lägg i hälften av dillkronorna.
  3. Lägg i 20 kräftor i det kraftigt kokande vattnet. Lägg på locket snabbt. När det kokar igen är det dags för nästa 20 kräftor.
  4. Koka upp och i med de sista 20. På med locket.
  5. Sätt timer på 5 minuter då det kokat upp igen. När timern ringer, lägg i de sista dillkronorna och kyl snabbt ner kastrullen.
  6. Låt kräftorna stå och dra i kyla till dagen efter.

Citroncrème & saffransdipp

Utsökta dippsåser till kräftorna.

8 portioner

Citroncrème:

1 citron, rivet skal

2 dl crème fraiche

2 msk honung

salt, nymalen svartpeppar

Saffransdipp:

1/2 tsk dijonsenap

1/2 msk vitvinsvinäger

1 rumstempererad äggula

1 1/4 dl rapsolja

salt och peppar

1 påse saffran

1 tsk chiliflagor

1 krm cayennepeppar

1 tsk citronsaft

salt, nymalen svartpeppar

Gör så här:

Citroncrème:

  1. Finriv skalet på citronen.
  2. Rör ihop citronskal med crème fraiche och honung, smaka av med salt och svartpeppar.

Saffransdipp:

  1. Blanda senap, vinäger och äggula. Tillsätt sedan oljan – först en droppe olja, sedan försiktigt droppvis resten av oljan. Rör hela tiden. Efterhand tjocknar röran till en majonnäs.
  2. Smaka av med salt och peppar.
  3. Rör ner saffran, kryddor och citronsaft i majonnäsen, låt stå i kylen fram till servering.

Lemon Rosé Fusion

Recept grape drink

Inled festen med en härlig drink på citron, grape och rosé.

Frisk med sommarkänsla.

1 drink

1–2 citronskivor

1–2 grapefruktsskivor

2 dl rosévin

2 cl gin

2 cl sockerlag

Is

Gör så här:

  1. Muddla citron- och grapefruktsskivorna i botten av ett glas.
  2. Fyll på med rosévin, gin, sockerlag och is och rör om ordentligt.

Frasiga vallmopinnar

Porträtt Victoria Skoglund i sitt växthus.

Frasiga vallmopinnar blir perfekt till drinken.

Gott att knapra på till drinken.

8 portioner

275 g färdig smördeg

1 ägg

50 g riven cheddarost

25 g fint riven parmesan

½ tsk paprikapulver

½ tsk salt

Kryddning:

1 tsk blått vallmofrö

1 tsk vita sesamfrön

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°. Rulla ut smördegen på ett lätt mjölat bakbord. Kavla ut lite lätt om du använder tjocka plattor.
  2. Vispa ägget och pensla på degen.
  3. Strö riven cheddar och parmesan över.
  4. Strössla hälften av smördegen med vallmofrö och hälften med sesamfrön.
  5. Krydda allt med paprikapulver och salt.
  6. Skär degen i 12 strimlor och sno runt varje strimla några varv. Lägg på en ugnsplåt klädd med bakplåtspapper.
  7. Grädda i ca 15 minuter.

Kall gurksoppa

Recept gurksoppa

Läskande, kall gurksoppa.

Kall, sval, supergod!

6–8 portioner

2 gurkor

50 g bladspenat

1/2 dl crème fraiche

1 msk olivolja

1 msk vitvinsvinäger

1 dl körvel

Salt och peppar

1/2 dl mynta

Gör så här:

  1. Skär gurkan i bitar och lägg i en mixer.
  2. Mixa tillsammans med resterande ingredienser och smaka av med salt och peppar.
  3. Servera väl kyld.
  4. Dekorera med myntablad.

Mandel- potatisallad med frästa kantareller

Recept mandelpotatissallad

En matig mandelpotatissallad passar fint till kräftor.

En härlig sallad med sensommarsmaker.

6–8 portioner

800 g mandelpotatis

300 g kantareller

1 liten rödlök

100 g blandad sallad, gärna i olika färger

1 kruka dill

Dressing:

2 msk jungfruolivolja

1 msk pressad citronsaft

1 msk honung

Flingsalt

Nymalen svartpeppar

Gör så här:

  1. Tvätta potatisen och koka den mjuk i lättsaltat vatten.
  2. Häll av kokvattnet och låt potatisen svalna. Dela den i mindre bitar.
  3. Skiva svampen och stek den gyllene i smör med salt och svartpeppar.
  4. Skala och strimla rödlöken fint.
  5. Arrangera sallad, potatis, kantareller och rödlök på ett serveringsfat. Avsluta med några dillvippor.
  6. Vispa ihop ingredienserna till dressingen och ringla över.

Västerbottenspuffar med löjrom

Recept västerbottenspuffar

Ännu krämigare än vanlig Västerbottenspaj!

Den vispade grädden är hemligheten till fluffigheten.

6 portioner

75 g rumstempererat smör

2 1/2 dl vetemjöl

1 1/2 dl vispad vispgrädde

1 1/2 dl ovispad vispgrädde

3 äggulor

150 g riven Västerbottensost

Salt

1 krm chiliflagor

70 g löjrom

2 dl crème fraiche

Till garnering:

Krasseblommor

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 175°.
  2. Tärna smöret och blanda med mjöl till en pajdeg. Tryck ut degen i en form, ca 20 cm i diameter, med löstagbar kant.
  3. Förgrädda pajskalet i 10 minuter mitt i ugnen. Låt svalna helt.
  4. Vispa grädde tills du får en mängd på 1 1/2 dl (motsvarande ca 3/4 dl ovispad), vänd försiktigt ihop den vispade grädden, flytande grädde och äggulor i en skål.
  5. Tillsätt osten och smaka av med salt och chili.
  6. Häll smeten i pajskalet och grädda i cirka 20 minuter mitt i ugnen tills ostmassan stannat. Låt svalna.
  7. Stansa ut minipajer, och lägg upp på ett fat.
  8. Lägg en klick löjrom och lite crème fraiche på varje tarte och toppa med en blomma.

Crème brûlée med lavendel

Recept crème brulée med lavendel

Ljuvlig dessert med smak av lavendel.

Låt lavendel ge smak till den här krämiga desserten.

8 portioner

7 dl vispgrädde

2 ½ msk honung

1 vaniljstång, urskrapad

1 msk lavendelblommor

En nypa salt

6 äggulor

8 tsk råsocker, till bränning

Gör så här:

  1. Blanda vispgrädde, honung, urskrapad vaniljstång och -frön, lavendelblommor och salt.
  2. Sjud upp och stäng av värmen. Täck över och låt stå i 30 minuter.
  3. Sätt ugnen på 150°. Vispa äggulorna. Sila gräddblandningen från lavendel och vaniljstång. Häll långsamt den silade grädden i äggulorna under vispning.
  4. Fördela krämen i brûléeformar. Placera dem i en större form och ställ in den i ugnen och fyll upp med kokande vatten i den stora formen så att det når upp till hälften av de små formarna. Grädda, i 25–30 minuter för låga formar och 45–50 minuter för lite högre, tills krämen är fast men ändå lite dallrig.
  5. Ta ut, ställ skålarna i kylen för att stelna, gärna över natten.
  6. Vid servering, strö socker över varje brûlée och bränn av med en brännare eller under ugnens grillelement tills sockret har karamelliserats.
  7. Servera brûléen rumstempererad.
Kräftskiva i växthus.

Växthuset används året om, även vintertid.

 

Av: Victoria Skoglund

Foto: Stephanie Sifvert

 

LÄS MER:

Hur många kräftor räknar man per person?

Inspiration inför årets kräftskiva – här är allt du behöver

Tips på alkoholfri snaps till årets kräftskiva

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: