Läkaren: Så gör du för att inte fastna i semesterdrickandet

Läkaren: Så gör du för att inte fastna i semesterdrickandet

På sommaren och semestern dricker många mer alkohol än vanligt. Men hur mycket är egentligen för mycket? Vi har pratat med en läkare.
24 maj, 2017
Håll koll på ditt semesterdrickande. Foto: IBL

Håll koll på ditt semesterdrickande. Foto: IBL

När man har semester känns det kanske inte så konstigt att ta sig ett glas eller två till vardags. Men vanorna vi lägger till med under semestern kan vara svåra att ta sig ur, särskilt för de som redan har en hög alkoholkonsumtion. Då är det viktigt att på förhand bestämma hur mycket man ska dricka, tycker Sven Andréasson, alkoholläkare och professor i socialmedicin vid Karolinska institutet i Stockholm.

Begränsa alkoholmängden

– Konsten är att kunna njuta av alkohol och samtidigt begränsa mängden man dricker. Man ska inte behöva avstå från att slå sig ner på en uteservering, men för den sakens skull behöver man inte dricka så mycket, säger Sven Andréasson och fortsätter:

– För en del är det inga som helst problem medan andra har en gnagande känsla av att det går överstyr, utan att söka hjälp för det. Då får man se till att ha en plan, att inte kasta sig in i situationer utan att ha bestämt sig för hur mycket man ska dricka i förväg. Vet man att gränsen går vid 3 öl så får man dricka alkoholfritt om krogbesöket drar ut på tiden.

Läs även: 9 tecken på att du dricker för mycket alkohol

Att just sätta gränser är ofta en utmaning för svenskarna. Många dricker rejält när det väl är fest, något som kan vara en konsekvens av motbokens avskaffande på 1950-talet, tror Andréasson. Men nu börjar det se annorlunda ut.

– Vi gick från att dricka väldigt lite under festliga tillfällen till att få en större konsumtion. Sedan motboken försvann har den bara ökat och i dag dricker vi flera gånger per vecka. Däremot minskar mängder per tillfälle och överlag ökar måltidsdrickandet mer än festdrickandet.

Hur mycket är för mycket?

I jämförelse med övriga européer har svenskarna faktiskt en rätt låg alkoholkonsumtion. Sverige tillhör ett av de länder som dricker minst i Europa och det med ett genomsnitt på cirka 9 liter ren alkohol per vuxen och år, enligt IQ.

Hur mycket alkohol är då för mycket? Gränsen mellan bruk och riskbruk är alltid olika från person till person, men Sven Andréasson ger snabbt ett svar på när man bör se upp:

– När du tappar kontrollen över drickandet och inte kan sluta med det, trots att det gör dig missnöjd.

Är du i riskzonen?

  • Kvinna: Över 9 standardglas per vecka
  • Man: Över 14 standardglas per vecka

Obs! Vi har alla olika tolerans mot alkohol. På Alkoholprofilen kan du mäta just din konsumtion.

Vill du prata med någon?

Läs också: Alkoholvanor under semestern – så vet du om det har gått för långt

Dricker du vin till maten varje dag? Foto: IBL

Dricker du vin till maten varje dag? Foto: IBL