Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

9 tuggor av Tallinn

30 maj, 2014 
AvRebecca Wictor
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
tallin torg


Fira våren i Tallinn – vår närmaste sagostad. Bara några timmar bort med båt eller flyg. Och med många överraskande smaksensationer!

1. Höjdarbarer!

TOPPTREVLIG TERRASS

Det häftiga med Tallinn är blandningen av gammalt och nytt. Så för en riktig storstadskänsla, kliv in på restaurangen N.9 som ligger högt upp med fantastisk utsikt över staden. Bäst är dock att hugga ett av borden uppe på terrassen – perfekt för en eftermiddagsdrink och ett litet snack eller lunchbubbel innan en shoppingtur i området – i närheten hittar du nämligen varuhus som Stockmann, Viru Keskus och Solaris.
Rävala 4/9, korrus number9.ee

Annons

COCKTAIL-HIMLEN

På the Butterfly bar får du trängas bland både goda, fruktiga drinkar och Tallinns unga jetset. Sväng förbi efter restaurangbesöket och sitt gärna ute om vädret tillåter.
Vana-Viru 13/Aia 4

kokteilibaar.ee/en

tallin-drinkstalle

2. Exklusiv elegans
Det supereleganta Telegraaf Hotell har en restaurang i samma stil, Tchaikovsky, där du sitter under en fantastisk glaskupol bland vita dukar med servila servitörer som svänger sig mellan silverbrickor och kandelabrar. Maten är en underbar blandning av franskt och ryskt, och smakar lika delikat som den serveras. Imponerande vinlista. En upplevelse!

godaste-lunchen-Tallin

Vene 6 telegraafhotel.com/restoran-tchaikovsky

 

3. Vandra i ett vykort
SAGOSLOTT

Det magnifika barockpalatset byggde tsar Peter åt sin hustru rymmer nu Estlands konstmuseums samlingar av utländsk konst. Overkligt vackert och utsökta trädgårdar.

Annons

UTKIKSPLATS

Från den högsta punkten i Gamla stan har du en underbar vy över staden, och backarna upp dit ger dig sedan en mycket bra anledning till att få ta en paus med en estnisk öl i närheten.
Rahukohtu 3

SPANING PÅ TORGET

Kring stora torget i Gamla stan samlas turister och turistfällorna står på rad. Men roligt att titta på, och se vad restaurangerna med medeltidstema bjuder på. Älgsoppa, någon?

SOM PÅ SÖDER

Stadsdelen Kalamaja är Tallins svar på Söder i Stockholm, här bor konstnärer och musiker i den vackra och charmiga trähusstadsdelen som är härlig att vandra runt i.

4. Skönt spahotell
På lagom promenadavstånd från Gamla Stan ligger Tallink Spa & Conference Hotel med luftig lounge där det också finns ett bad (!), perfekt för barnfamiljer som behöver roa de små en stund. I källaren hittar du också den sköna spa-avdelningen med utsökta behandlingar.
Sadama 11A
tallinkhotels.com/sv/tallink-spa-conference-hotel

tallin spa

5. Vindlande vinkällare
Bakom en medeltida grå mur döljer sig den mysiga vinkällaren Gloria, där självaste Mona Lisa möter dig på sin tavla med ett glas i handen. Gloria erbjuder ett av det största utbudet av viner i de nordiska länderna och är perfekt för en dejt eller för sällskapet som vill hitta det perfekta vinet.
Müürivahe 2
gloria.ee

Annons

6. Sagolika sötsaker
CHOKLADCHOCK

Bohemchica Chocolaterie de Pierre serverar inte bara Tallinns godaste choklad – utan bjuder också på en härlig miljö med ett hopplock av gamla möbler och lampor i sitt café vid en mysig innergård. Sjunk ner i de pösiga sammetssofforna eller pösiga fåtöljerna, som också finns utomhus, och njut av de underbara delikatesserna och te som serveras i ryska teglas. Har också ett systercafé, Café Josephine på samma gata, Vene Street 16.
Vene Street 6
pierre.ee

MARSIPANMUMS

Mer för ögat än för munnen är kanske de fantastiska marsipanfigurerna som tillverkas och målas med ätbar färg till vackra frukter, dockor och leksaker. Ett fascinerande hantverk! I samma hus ligger också Tallinns äldsta café, Maiasmokk Kohvik från 1865, där du alltså får en bit estnisk kulturhistoria serverat till kaffet.
kalev.ee/maiasmokk/kohvik
Piik 16

7. Från A till Ö – bästa matupplevelserna!
SPÄNNANDE Ö-MAT

Annons

Även om Ö ligger strax utanför Gamla Stan så är det verkligen värt att ta sig den lilla promenaden hit. Lokalen är modern, stilren och sparsmakad, men rätterna svämmar däremot över av smaker och extravaganser. Estniska råvaror serveras på bästa sätt; lamm med rödbetshoummus, sik med fänkål, pumparisotto och havtornssorbet serverat med absolut smakgehör och kunnig personal.

Mere pst 6E

restoran-o.ee

MODERNT ESTNISKT

MEKK, Savoy Boutique Hotells restaurang, har en riktigt innovativ meny med det estniska köket i fokus. Maten är fräsch, oväntad och genomarbetad, särskilt fiskutbudet är intressant. Perfekt för en finare lunch.
Suur-Karja 17/19
mekk.ee

MED VINET I FOKUS

Hjärtat i restaurangen är den fantastiska vinkällaren, där den gigantiska skålen med vinkorkar skvallrar om att här serveras den än mer fantastiska flaskan än den andra. Kontrasten mellan den moderna och eleganta europeiska rätterna som serveras på Dominic och den medeltida lokalen – i ett hus från 1300-talet med tjocka murar och rosenmålningar på bjälkarna i taket – gör upplevelsen här till något extra.
Vene 10
restoran.ee

Annons

8. Ta en kaffepaus!
HANDGJORDA HÄRLIGHETER

Ett av Gamla Stans mysigaste caféer är hos konditorn Anneli Viik, där du får plocka av hennes utsökta choklad eller bakverk vid disken och sedan slå dig ner i den mysiga lokalen och tjuvkika in i köket där dessa godsaker tillverkas. Glöm inte att köpa med dig en ask hem!

Piik 30
anneliviik.ee

9. Köp med hem
ESTNISK DESIGN

Ivo Nikkolo gör eleganta kläder i enkla snitt och exklusiva material. Ett besök i butiken gör det svårt att gå därifrån tomhänt.
Suur-Karja 14
ivonikkolo.com

TILL KÖKET

Hos Kuks & kütner hittar du vackra linneprodukter; kökshanddukar, dukar och underlägg i fin kvalitet och vackra färger och mönster.
Suur-Karja 2
kukshome.ee

NATURLIG SKÖNHET

Joik är ett estniskt skönhetsmärke med tvålar, doftljus och cremer med naturliga ingredienser och härliga dofter.
joik.eu

ÄTBART

Satsa på lokalproducerad estnisk ost och lokal öl som Saku Porter eller A Le Coq chokladporter. Och förstås choklad, i Tallinn har chocoholics hittat rätt! Pröva till exempel, (förutom redan nämnda Chocolaterie de Pierre och Anneli Viik) Friida kohv & sokolaad med ljuvlig choklad och fantastiskt fina askar och förpackningar, Suur-Karja 2.

av Redaktionen  foto Åsa Pavuls  tack till Tallink Silja

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons