Artikeln innehåller reklamlänkar
Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

9 steg till den perfekta picknicken

24 jul, 2019 
AvAnna-Lena Pettersson
Picknickar hör till sommarens verkliga höjdpunkter, men det finns problem som kan dyka upp som gör den mysiga stunden till ett litet elände. Här får du nio steg till den perfekta picknicken.
Annons

En picknick kan vara så underbar – åtminstone i teorin. Sedan när man sitter där med utspilld saft som myrorna kalasar på, ett glas ljummen rosé och en kladdig macka med trött sallad undrar man varför man inte bara stannade hemma i köket.

Men det finns lösningar på de flesta picknick-relaterade problem som gör att du kan få till den där fantastiska picknicken man drömmer om.

Här får du nio steg som hjälper dig på vägen, allt från packning till vad du faktiskt ska äta och inte glömma att packa ner.

Steg 1: Krångla inte till det

Det här är det absolut viktigaste tipset när det gäller att dra iväg på picknick. Du lever inte i en Downton Abbey-värld där tjänare ställer ut möbler och en luxuös måltid serverad från silverfat när du anländer picknickplatsen. Du ska kunna äta maten sittande på en filt och lyckas få det att bli trevligt. Anpassa därför dina ambitioner till det. Det kan bli otroligt gott ändå, utan att krångla.

Annons

Steg 2: Vad man ska packa ner picknicken i

”En korg så klart”, tänker du kanske nu. Men det är långt ifrån säkert att en korg är det bästa alternativet, framför allt om du ska packa mycket så att det blir tungt eller om du ska gå långt med maten. Då funkar förmodligen en ryggsäck bättre. Alternativt att ni tar det tunga och oömma i en ryggsäck och det lätta och mer ömtåliga i en korg där sakerna i större utsträckning håller sig på sin plats. Och det kalla mår såklart bäst i en kylväska.

Picknickkorg från Åhlens.
Annons
Kylväska från Medusa Copenhagen.

Kylväska från Medusa Copenhagen. Här kan du läsa mer och köpa väskan (reklamlänk).

Steg 3: Vad man ska sitta på

Ta med fler filtar än du tror behövs, folk blir mer skrymmande än man kan ana när de sätter sig ner och det är ju trevligt om både de och maten får plats innanför filtkanten. Se till att filten har en plastad undersida så att det inte blir fuktigt i rumpan och att filten inte drar med sig orimliga mängder gräs och barr när du ska vika ihop den.

Vet du med dig att du inte gillar att sitta på marken, ta med små hopfällbara pallar så att ni åtminstone kan sitta bekvämt när ni äter.

Annons
Picknickfilt från Åhlens.

Steg 4: Vad man ska lägga maten i?

Tänk smidigt och hållbart. Matlådor i glas eller plast är perfekta att packa ner maten i. Dels är det lätt att ställa ner lådorna på varandra utan att de ramlar omkring (tänk lego) och dels kommer maten inte att mosa annan mat om den skumpar runt lite i väskan. Dessutom har du lock som du kan sätta på lådorna under picknicken så att myrorna inte får fest bland maten.

Ska du bara ha lite av några saker går det bra att dela matlåda genom att lägga lite baksplåtspapper mellan de olika rätterna, så länge ingen av dem är för kladdig.

Annons

Minst en låda med inbyggd kylfunktion kan vara bra att ha för den lite känsligare maten om man inte har en kylväska.

Matlåda med kylfunktion från Stelton.

Matlåda med kylfunktion och plats för bestick i locket från Stelton. Här kan du läsa mer och köpa lådan (reklamlänk).

Steg 5: Frys drycken

Om det är varmt ute om man vill ha kall dryck med sig på picknicken, frys in flaskan så att delar av drycken blir is. Låt den sedan smälta när ni tar er ut till platsen där ni ska äta. Då har ni kall dryck till hela måltiden. Ja, det funkar bra med både rosé och vitt vin också. Dessutom fungerar flaskorna också som extra kylklampar i packningen och hjälper resten av maten att hålla sig kyld. Du ska inte ha glasflaskor liggande länge i frysen eftersom de kan spricka, men att ha dem så länge att lite av drycken fryser går bra.

Annons
Flaska i glas från Bliz.

Glasflaska med patentkork från Bitz. Här kan du läsa mer och köpa flaskan (reklamlänk).

Steg 6: Vad man ska äta med och på

Det smidigaste är om man kan äta så mycket som möjligt med händerna, men det är ändå trevligt att ha med tallrikar eller små brickor att kunna lägga ner maten på mellan tuggorna.

Bestick är bra att ha med, åtminstone gafflar om man behöver hjälpa till för att få i sig maten. Även knivar kan vara smidigt att få med sig om något behöver kapas.

Ta även med en lite vassare kniv till bröd och annat som behöver skäras upp på plats. Vira in den i en handduk eller liknande så att du inte skär dig när du sticker ner handen i korgen.

Annons

För att undvika getingar i saften och utspillt vin, ha lock även på glasen. Som sagt är det inte Downton Abbey och det är ok att dricka även vin ur glasmuggar med lock. Du kan ju satsa på en med sugrör om det känns bättre.

Bricka från Rice.

Liten bricka från Rice. Finns i många olika mönster. Här kan du läsa mer och köpa brickan (reklamlänk).

Glasmugg från Kilner.
Annons

Steg 7: Vad man ska äta

Tänk praktiskt och gott när du ska ut på picknick. Krångla inte till det.
Tänk praktiskt och gott när du ska ut på picknick. Krångla inte till det.

Ja, det här är ju så klart en smaksak, som det mesta som rör mat. Men återigen, krångla inte till det. Här följer några enkla förslag på vad du kan packa ner som är enkelt och inte för kladdigt att äta ute i det gröna.

 • Matiga mackor med rostbiff och grönsaker. Skär upp grönsakerna på plats och lägg i mackan för aptitligare smörgåsar.
 • Paj skuren i bitar
 • Hemgjord pizza skuren i portionsbitar
 • Potatissallad med varmrökt lax
 • Pitabröd med grönsaker och röror i burkar, till exempel hummus.
 • Piroger fyllda med köttfärs
 • Grillade kycklingklubbor. Se till att ha klätt in själva handtaget på dem med folie redan innan ni går ut på picknick för att undvika onödigt kladd på plats.
 • Pastasallad med fetaost och soltorkade tomater

Tänk på att:

 • Salladsblad blir lätt vissna och mjuka om de blir varma, så om du ska transportera dem långt, lägg dem i en burk eller termos med isvatten och sila bort vattnet på plats.
 • Blanda inte i dressing och andra såser i maten innan ni går, utan ta med den i en egen burk och blanda i när ni ska äta. Det blir inte lika geggigt, utan känns fräschare.
 • Ost klarar sig ofta bra på picknick, särskilt lite hårdare ost som parmesan eller manchego. Du kan också ta med ost som ligger i spad, som minimozzarella.
 • Knapriga saker, som krutonger eller frön till sallad, bör inte blandas med resten förrän du ska äta dem eftersom du vill att de ska hålla sig knapriga.
 • Desserten ska också klara av att klämmas lite. Ett kakpaket förvandlas lätt till en smulfest. Baka istället en saftig sockerkaka med bär i en långpanna, skär i bitar och lägg den i en matlåda – klart!

Steg 8: Glöm inte!

När man väl sitter där i gröngräset vill man inte upptäcka att det är något man har missat att lägga ner. Därför kommer här en liten checklista på saker som är lätta att glömma när man ska packa picknicken.

 • Våtservetter: För att kunna tvätta händerna före och efter maten.
 • Servetter: För att torka bort spill under måltiden.
 • Bestick att servera med: Så att alla slipper sitta och ta för sig med sina egna bestick.
 • Vass kniv: Att skära grönsaker och bröd med. Förmodligen räcker det med en liten tandad kniv, du har ju inte med dig en hel stek ut på picknicken.
 • Korkskruv, kapsylöppnare: Inget är ju mer irriterande än att ha med god dryck och inte kunna dricka den.
 • Flera plastpåsar: Till sopor och att lägga ner kladdig disk i.
 • En flaska vatten. Kan vara bra att dricka och till att skölja av kladd från händerna eller liknande.
 • Spel eller lekar: Om man vill ha en lång och härlig picknick kan det vara trevligt att ha med någon aktivitet. Man kommer långt med ett kubbspel eller en kortlek (om det inte blåser).

Steg 9: Läs på!

Behöver du fler tips eller bra recept till utflykten? Boken Picknick: utflykter och inflykter av Pia Kammeborn innehåller allt du behöver för picknick året runt. Här hittar du boken (reklamlänk).

Annons

Foto: TT

Läs mer:

Annons