Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptSommarmatSomriga drinkarMidsommarmat

10 smaksensationer från San Sebastian

11 jul, 2014 
AvRedaktionen
Till San Sebastians vallfärdar matnördar för att ta del av stadens stjärnkrogar och barer. Det är här det händer! San Sebastian är den stad i världen med flest Michelinstjärnor per capita. Följ oss till den basiska kuststaden och inspireras av trend och tradition, pintxos och cava.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

1. Världens bästa restaurang!

Azrak är en av världens bästa restauranger.
Azrak är en av världens bästa restauranger.

Tillsammans med sin konkurrent Mugaritz brukar Azrak räknas som två av världens bästa restauranger. Arzak inspirerar kockarnas världselit, gourmeter och matentusiaster. Elena Arzak och pappa Juan Mari är det spanska restaurangkökets härskarpar; superlaborerade matpresentationer serverade som showpieces är deras signatur. Stor upplevelse på liten yta. Avsmakningsmeny från 170 euro.

Alcalde Elósegul, 273
arzak.es

2. Tokgott trolleri

Torrija är en lyxig variant av fattiga riddare.
Torrija är en lyxig variant av fattiga riddare. Foto: Shutterstock

Supersympatiske chefen Paolo Loureiro på Restaurante Branka trollar med baskiska smaker och internationella matinnovationer. Prova till exempel ostron med kräftstjärtsjuice & citronvinäger, grillad piggvar, torrija (lyxiga fattiga riddare) med mandelglass. En glassfruktdessert serverad på takterrassen tar dig närmare himlen, plus att du får utsikt mot La Conchabukten.

Annons

Paseo Eduardo Chillida, 13
branka-tenis.com

3. Delikat deli

Jamon Iberico de Bellota.
Jamon Iberico de Bellota. Foto: Shutterstock

Zapore Jai är en klaustrofobitrång deli med ett urval av Spaniens förnämsta skinkor. Kung är Jamon Iberico de Bellota, ursprungsklassad, lagrad 24–46 månader från frigående grisar i Extremadura. Även utsökta fiskkonserver, läckra korvar, fint urval spanska och franska viner, spansk olivolja.

San Jerónimo 21
zaporejai.com

4. Suverän saluhall

Mercado la Bretxa.
Mercado la Bretxa.

Mercado la Bretxa är saluhallen med stort S. På torget står grönsaks- och fruktförsäljare med egna produkter, odlade på höjderna runt San Sebastian. En rulltrappa ner ligger fisk- och charkuteristånden vägg-i-vägg. Sällan skådade artistiska fiskstilleben tronar i iskylda diskar. Brutalt, vackert, kommersiellt, högljutt.

Annons

Edificio Arkoak Bretxa. Local B17B

5. Ciderhusreglerna

Astarbe Sagardotegia.
Astarbe Sagardotegia.

Hos Astarbe serveras cider i massor. Gigantiska, kolgrillade, enkilos chuletas (fläskkotletter) och omeletter fyllda med baccalau (torsk som påminner något om lutfisk) är deras stående meny. Från januari till och med mars är högsäsong för årets nya cider. Sympatiska syskonen Astarbe har sin gigantiska ”cidreria” med anor sedan 1500-talet strax utanför San Sebastian. Turistigt men kvalitet. Man äter tills man storknar, gott, och dricker så mycket cider man vill till fast pris.

Annons

Camino de Txoritokieta Bidea, 13
astarbesagardotegia.com

6. Stjärnhotell

Restaurangen på Hotel Astoria 7.
Restaurangen på Hotel Astoria 7.

Hotel Astoria 7, dedicerat till alla filmstjärnor som besöker stadens berömda filmfestival varje år. Boka till exempel Audrey Hepburns, Meryl Streeps eller Elizabeth Taylors rum. Eller häng i deras snyggdesignade lounge och ta frukost i caféet som ligger vägg-i-vägg.

Sagrada Familia 1
astoria7hotel.com

7. Bli en vin-vinnare

Vin och pinxtos i San Sebastian.
Vin och pinxtos i San Sebastian. Foto: Shutterstock

”Un crianza, per favor!”. En pinxtosrunda i San Sebastian är också ett perfekt tillfälle att göra en vinavsmakning, här är ett enkelt sätt att kolla kvaliteten på vinet: crianza (ett vin som lagrats i minst 1 år) riserva (har lagrats minst 3 år) och den prestigefyllda gran riservan (lagrad minst 5 år). Crianzan får du i små bodegaglas och riservan serveras i glas på fot.

Annons

8. Fantastisk fisk

Fiskkrogen La Rampa.
Fiskkrogen La Rampa.

Nästan alldeles i slutet av hamnpromenaden ligger bland annat fiskkrogen La Rampa. Sitt ute under den blå baldakinen. Njut ute av en smakrik fisksoppa, en tallrik grillade sardiner, grillad bläckfisk eller kanske mer pompöst, ett kopiöst fat kolgrillade skaldjur, ställets trade mark. Opretentiöst.

C/Muelle 26–27, bajo
restaurantelarampa.com

9. På första parkett

Underbar utsikt på Bokado.
Underbar utsikt på Bokado.

Med hela San Sebastian för ögonen och solnedgången som målar den magiska bilden av La Concha ligger restaurang/café Bokado. Dåsa i timtal på terrassen med en café solo eller njut av restaurangens spansk/internationella kök och håll dig kvar vid utsikten med ett fönsterbord.

Annons

Jacques Cousteau Plaza, 1
bokadomikelsantamaria.com

10. Korv på köpet

Chistorra på bröd.
Chistorra på bröd. Foto: Shutterstock

Inte en krog eller bar är värd sitt namn om den inte serverar chistorra; den grillade baskiska korven gjord på fläsk- och oxkött, kryddad med vitlök och paprika. Vare sig man vill det eller ej, sätts alltid en tallrik på bordet med nygrillad Chistorra, en bit bröd och kanske en majosenapssås till. Krogen bjuder. Smakrikt prattilltugg med hetta.

Bonus: Pintxos per favore!

Pintxos med olika pålägg.
Pintxos med olika pålägg. Foto: Shutterstock

Att gå från bar till bar och äta pintxos, Baskiens motsvarighet till tapas, är det roligaste och mest prisvärda sättet att uppleva stadens matkultur. Här listar vi 4 bra ställen.

Annons

1. Pålitlig klassiker

Klassiska pintxos från Gandarias.
Klassiska pintxos från Gandarias.

Gandarias är ett fräscht, pålitligt litet hak med välarbetade mumsbitar och en à la cartemeny med framför allt kött. Mer välhängt, marmorerat och mört kan det knappast bli än här. Kanske en krispigt gräddad baccalaucrèpe eller ett kolgrillat bläckfiskspett ackompagnerat av sin egen svarta sås! Den som orkar beställer sen av San Sebastians bästa chuletas, snyggt skivad. Utmärkt vinlista.

C/31 de Agosto, 23
restaurantegandarias.com

Annons

2. Kalasgott och kreativt

Kreativa pintxos från A Fuego Negro.
Kreativa pintxos från A Fuego Negro.

På A Fuego Negro serveras hög hippfaktor, välarbetade pinxtos och en annorlunda och stojig stämning. Äter du en, måste du äta två eller tre, minst. Bubblande Txakoli, spritsigt vitt vin, eller Txikito eller ett glas rött eller två – bartendrarna är experter på hiphop såväl som rijoaviner. Bra start för en pinxtosbarrunda!

C/del Treinta y una de Agosto, 31
afuegonegro.com

3. Värt en omväg

Bar Azkena är värt en omväg.
Bar Azkena är värt en omväg.

Bar Azkena är ingen stjärnbeströdd San Sebastian-bar men ett hang out för verkliga finsmakare av rykande nylagade pintxos. Trångt, litet, roligt, stökigt, äkta. Värt en omväg för att få smaka på paret Ignacio och Mercedes sensationellt läckra pinnmat.

Annons

Plaza Brexta 2/Donostia
sansebastianpintxobars.com

4. Lär dig laga pintxos

Lär dig laga gilda på Ni Neu – den mest ursprungliga pintxosen.
Lär dig laga gilda på Ni Neu – den mest ursprungliga pintxosen.

Sugen på en pintxos-workshop? Prova på restaurang Ni Neu, en av superkocken Martin Berasateguis domäner. Lär dig teknik, komposition, smak, textur, under ledning av en restaurangkock. Gör till exempel en ”Gilda” – den mest ursprungliga pintxosen: sardell, guindilla (grön minichili) och oliv på tandpetare. Muy bien! Eller skippa kursen och ät en deras trivsamt goda meny för 25 euro i husets bar.

Avda de la Zurriola, 1
restaurantenineu.com

Av: Lage Stone
Foto: Hans Rooth

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons