Pizzerian 800 grader gör pizza med öl

08 jun, 2017 
AvJoel Linde
Pizza och öl är en klassisk kombination, men nu tar pizzerian 800 Grader i Stockholm den flottiga favoriten steget längre och lanserar en ölpizza.
Annons

Pizzerian 800 grader i Stockholm fick i början av 2017 den prestigefyllda utmärkelsen Gulddraken för sin nyskapande pizza.

Nu tar de ytterligare steg från vesuvio och capricciosa – inget ont om dem – genom att göra ölpizzan Chiara Organica i samarbete med Spendrups och Norrlands Guld.

– Bärs och pizza funkar ju alltid bra men här närmar sig smakerna varandra också. Så det vi lägger på har vi anpassat för att funka med bärs, det blir en bärsig pizza i toppingväg också. Stark, parmesan och salt… det kommer bli jävligt schysst med en kall lager, säger Eddi Törnberg på 800 Grader.

De har dock inte bytt ut vattnet mot öl när de blandar degen, utan istället använder man något som kallas för drav. Drav är restprodukten som återstår när ölbryggaren har utvunnit sockerarter och stärkelse ur mäsken, och silat vätskan för att framställa vörten. Draven blandas sedan med vanligt vetemjöl.

– Degen får en lite mer svensk brödkultursmak, lite grövre och mer näringsrikt. Den blir mer proteinrik och har ett lägre glykemiskt index.

Annons

Pizzorna görs främst för att säljas under festivalerna Way out west och Popaganda men kommer finnas på 800 Grader mellan den 15 och 22 juni.

Här är en film på hur pizzan görs.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons