Tips! Att marinera kött, fisk eller fågel är ett bra sätt att lyckas med grillningen. Olja och vinäger tillsammans med smaksättningarna ger en god bas som sätter smak. Vinägersyrorna eller syror i citrusfrukter hjälper till att möra köttet en aning.
1. Kardemumma- och kaffemarinad
Mortla 5 repade timjankvistar med 1 tsk kardemummakärnor. Blanda med 1 msk olivolja och 2 dl starkt kaffe. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Jättegott till fläskkött.
2. Kokosmarinad med citrongräs
Hacka det vita på 2 citrongrässtjälkar, 4 limeblad och 2 chilifrukter (kärna ur dem om du vill ha svagare hetta). Lägg i matberedare tillsammans med 2 msk rapsolja, 1 tsk salt och 3/4 dl kokosmjölk. Pulsera i intervaller tills allt har blivit finhackat. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten.
3. Saltlake
Rimma kött, fågel eller fisk för ett saftigare, fastare kött. Till 1 kg kött: blanda 1 liter vatten, 1 dl salt och 1 dl strösocker. Smaksätt eventuellt med 2 rivna vitlöksklyftor, 1 msk svartpeppar eller 2 msk riven ingefära. Lägg råvaran i lagen och låt ligga i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Låt sedan rinna av ordentligt. Till 1 kg fisk: 1 liter vatten, 1/2 dl salt och 1/2 dl råsocker. Smaksätt eventuellt med förslagen ovan. Låt ligga i lagen i minst 30 minuter, högst 4 timmar.
4. Rökig whiskymarinad
Mortla 2 msk muscovadosocker, 1 tsk rökt paprikapulver, 1/2 tsk chiliflagor och 1 finskuren vitlöksklyfta. Rör ner 1 tsk salt, 4 msk whisky, gärna rökig, och 1 msk vit balsamvinäger. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Marinera gärna kycklingvingar eller fläskkotletter med fettkappa.
5. Asiatisk marinad
Blanda 3 msk färskpressad lime- eller citronsaft med 2 msk risvinäger, 1 msk finriven ingefära, 1 msk sesamolja, 4 msk rapsolja, 2–3 msk sesamfrö, rivet saft och skal från 2 ekologiska citroner. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Passar till skaldjur, fet fisk, fläsk och fågel. Även matiga grönsaker.
6. Ingefärs- och chilimarinad
Mixa ihop 2 tsk salt, 2 tsk chilipulver, saft och rivet skal från 1 lime, 1 tsk strösocker, 2 tsk vitlöksolja och 2 tsk hackad, inlagd ingefära till en slät marinad. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Extra gott till fisk.
7. Misomarinad
Blanda 500 g vit misopasta med 2 1/2 dl mirin (risvin) och 1 1/4 dl strösocker. Värm över vattenbad tills sockret helt har smält. Låt svalna. Håller några veckor i kylskåp. Du kan också blanda ner den i majonnäs eller röra ut den med wasabi, lite sesamolja och rapsolja så får du en fantastisk dressing. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Passar fisk men även kyckling och fläskkött, då i små bitar på spett. Även gott att pensla på aubergine strax före grillning.
8. Saffrans- och citrusmarinad
Riv 2 schalottenlökar i en skål. Rör ner 6 msk citronsaft, 2 msk limesaft och 2 msk olivolja. Tillsätt 1/2 tsk salt, 1/2 tsk nymald svartpeppar och 1/4 gram saffran. Lägg ner råvaran i marinaden och låt ligga övertäckt i kylen, minst 30 minuter, gärna över natten. Passar fisk- och skaldjur men även kyckling.