7 supergoda recept med svamp du måste laga!

Svampsäsongen är här! Med sin maxade umami-smak lyfter den alla hösträtter till nya nivåer, testa dessa favoriter!
17 september, 2020

Filodegspaj med tre sorters svamp

Filodegspaj med tre sorters svamp

Filodegspaj med tre sorters svamp.

Frasig härlighet! Måste lagas.

6 portioner

5 ark filodeg, färsk eller fryst tinad

50 g smör

2 schalottenlökar

150 g portabellosvamp

200 g shiitake

150 g ostronskivling

1 handfull färsk timjan

Salt och svartpeppar

1 dl vispgrädde

200 g crème fraiche

2 ägg

Garnering:

½ dl pinjenötter

Timjan

Gör så här:

1. Värm ugnen till 180°.

2. Rulla ut filodegen, lägg en fuktig kökshandduk över.

3. Smält smöret.

4. Klä en form 30 x 40 cm, med ett lager filodeg, pensla smör över, bygg på och gör likadant lager för lager.

5. Hacka löken och rensa svampen.

6. Fräs lök och svamp i smör. Krydda med timjan, salt och peppar.

7. Fördela lök- och svampfräset på filodegen.

8. Rör ihop grädde, crème fraiche och ägg och krydda med salt och peppar.

9. Häll blandningen över svampen.

10. Strö pinjenötter och lite timjan över och grädda i ugnen i 35–40 minuter.

 

Färsbiffar med krämig svampsås och potatis

Recept på färsbiffar med krämig svampsås

Färsbiffar med krämig svampsås och potatis.

Färs och svamp blir otroligt gott tillsammans!

4 portioner

Färsbiffar:

150 g tärnat bacon

6–8 enbär

600 g valfri färs

1 msk lingonsylt

Smör eller olja till stekning

Svampsås:

½ kg valfri svamp

Lite smör till stekning

3 dl matlagningsgrädde

Salt och svartpeppar

1 tsk kinesisk soja

Garnering:

Hackad persilja

Till servering:

Kokt pressad potatis

Gör så här:

  1. Stek det tärnade baconet lätt så fettet börjar smälta.
  2. Låt droppa av på en bit hushållspapper.
  3. Krossa enbären i en mortel och rör ner i köttfärsen tillsammans med stekt bacon och lingonsylt.
  4. Forma färsen till små biffar och stek i olja eller smör, 4–5 minuter på varje sida.
  5. Ansa och putsa svampen och skär i mindre bitar.
  6. Stek gyllene i lite smör, tillsätt grädden och låt puttra 2–3 minuter.
  7. Smaka av med salt, peppar och lite soja.
  8. Garnera med hackad persilja och servera färsbiffarna med svampsås och pressad potatis.

Svamptoast med portvin och parmesanost

Recept på svamptoast med portvin och parmesanost

Svamptoast med portvin och parmesanost.

Pimpa svampstuvningen med portvin, oslagbart tips.

4 portioner

200 g blandad, rensad och skuren skogssvamp

Olja, till stekning

Smör, till stekning

1 msk finhackad schalottenlök

1 tsk portvin

1/2 dl vispgrädde

Salt och nymalen svartpeppar

4 skivor surdegsbröd

1 dl finriven parmesan

2 msk finhackad bladpersilja

Gör så här:

  1. Fräs den rensade, skurna svampen i olja och smör tills den får fin färg.
  2. Lägg i löken och stek vidare någon minut.
  3. Häll över portvin, låt koka in.
  4. Häll över grädde, låt koka in.
  5. Smaka av med salt och peppar.
  6. Stek brödet frasigt i smör på båda sidorna.
  7. Fördela svampen på brödet, strö över parmesan och persilja, servera genast.

Svamppasta med gräddsås

Svamppasta med gräddsås.

Maxade höstsmaker på en och samma tallrik.

4 portioner

400 g pasta

400 g valfri svamp

1 schalottenlök

1 klyfta vitlök

250 g rökt sidfläsk

1 dl vitt vin

2 dl vispgrädde

Salt och svartpeppar

1 1/2 msk svamp- eller kalvfond

Garnering:

Lite färsk timjan

Gör så här:

  1. Koka pastan enligt anvisningen på förpackningen.
  2. Rensa svamparna och skär dem i kvartar.
  3. Hacka lök och vitlök fint.
  4. Stek sidfläsket gyllene i en torr stekpanna, låt droppa av på hushållspapper.
  5. Stek lök och vitlök i fläskfettet utan att löken tar färg.
  6. Tillsätt svampen och stek den gyllene.
  7. Slå på vitt vin och låt det ånga bort.
  8. Tillsätt grädde och fond och låt såsen småkoka.
  9. Späd eventuellt med lite buljong eller grädde.
  10. Smaka av med salt och peppar.
  11. Vänd ner pastan i svampsåsen och strö sidfläsk och timjan över.

Gnudi med svamp och nötter

Gnudi med svamp och nötter.

Gnudi med svamp och nötter.

Gnudi är en form av pasta med ricotta. Supergod!

4 personer

Gnudi:

250 g ricotta

100 g parmesan, riven

1 ägg

1 äggula

2 1/2 dl vetemjöl

salt

Svampfräs:

400 g blandad svamp

50 g smör

färsk timjan

100 g hasselnötter, gärna färska

salt

nymald svartpeppar

2 msk hackad slätbladig persilja

hyvlad parmesan

Gör så här:

Rör ihop ricotta, parmesan, ägg, äggula och 2/3 av vetemjölet. Krydda med salt. Knåda ihop en liten kula och testa: den ska vara elastisk och fast. Om det behövs, tillsätt mer vetemjöl. Dela degen och rulla den till två långa korvar på cirka 11/2 cm i diameter. Skär i bitar, ca 2 cm långa, och ge dem ett lätt tryck med en gaffel så att de plattar till sig något. Lägg dem i en mjölad bunke.

Ansa och skär svampen i bitar och fräs den i smör tillsammans med timjan och nötter. Krydda. Koka gnudin i lättsaltat vatten i 2–3 minuter och låt rinna av. Vänd försiktigt ner gnudin i svampen och toppa med persilja och parmesan. Servera genast medan det är varmt.

 

Rödbetsrisotto med svamp och parmachips

Rödbetsrisotto med svamp och parmachips.

Tips! Den här härliga risotton är god som ensamrätt, men passar även till en bit smörstekt torsk.

4 personer

1 schalottenlök

300 g rödbetor

150 g parmaskinka

1 msk olivolja

300 g risottoris

2 dl vitt vin

1 1/4 dl grönsaksbuljong

250 g matsvamp, t ex skogschampinjoner och trattkantarell

1 msk olja

1 vitlöksklyfta

Salt

Nymald svartpeppar

50 g parmesan

1/2 citron, rivet skal

Gör så här:

  1. Hacka lök, skala rödbetorna och riv dem grovt. Skär hälften av parman i mindre bitar.
  2. Stek skivorna spröda i olivolja, lyft ur och låt rinna av på hushållspapper.
  3. Fräs den hackade parman, tillsätt lök och låt fräsa med utan att den tar färg. Tillsätt ris och rödbetor, fräs några minuter och häll över vinet. Låt det koka in. Häll därefter på buljong, lite i taget allteftersom det absorberas.
  4. Putsa svampen och fräs i olja tillsammans med pressad vitlök. Krydda med salt och peppar. Vänd ner riven parmesan i risotton, smaka av med salt, peppar och rivet citronskal.

Kyckling i ugn med svamp, bacon och salvia

Recept på kyckling i ugn med svamp, bacon och salvia

Kyckling i ugn med svamp, bacon och salvia.

Testa den här kycklingen med både svamp och druvor, en ny favorit!

4 portioner

1 hel kyckling

150 g bacon i skivor

250 g champinjoner

Olivolja till stekning

1 klyfta vitlök

Salt och nymalen svartpeppar

4 schalottenlökar

3 kvistar färsk timjan

6 blad salvia

3 ½ dl vitt vin

200 g kärnfria druvor

2 dl vispgrädde

Till servering:

1 kg små potatisar

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 200°.
  2. Dela kycklingen i fyra delar.
  3. Stek baconskivorna krispiga i en torr stekpanna. Lägg dem åt sidan.
  4. Rensa svamparna och skär i mindre bitar.
  5. Bryn dem i lite olja i en panna. Ställ åt sidan.
  6. Pressa vitlöken och blanda med salt och peppar i en liten skål.
  7. Bryn kycklingen i en stekpanna med lite olja.
  8. Gnid in kycklingen med vitlök och kryddor.
  9. Skala schalottenlökarna.
  10. Placera kycklingen i en ugnsfast form och fördela svamp, hela lökar, timjan och salvia runt om.
  11. Slå ner vinet i formen och låt gå i ugnen i 30 minuter.
  12. Skrubba eller skala potatisarna och koka dem mjuka i lättsaltat vatten, ca 20 minuter.
  13. Skölj vindruvorna.
  14. Ta ut fatet från ugnen.
  15. Tillsätt vindruvor och grädde och ställ tillbaka i ugnen.
  16. Låt allt gå i ytterligare ca 15 minuter, tills kycklingen är genomstekt och gyllene.
  17. Strö bacon över kycklingen före serveringen och servera med kokt potatis som tillbehör.

Av: Gitte Heidi Rasmussen, Kristina Marckmann, Camilla Biesbjerg Markussen
Foto: Skovdal Nordic, Carina Krüger, Betina Hastoft, Inge Skovdal

 

LÄS MER:

Svamptoast med parmesan och persilja

Pappardelle med svamp, valnötter och rosmarin

Frasig paj med svamp och chèvre på smördeg

SENASTE VIDEOKLIPPEN FRÅN ELLE MAT & VIN: