så gör du hemmagjord snaps – 7 recept

Snaps med smak av äpple

Snaps är för många ett klassiskt tillbehör på våra svenska högtider. Att krydda sin egen snaps är mycket godare och roligare än att köpa färdig. Här är sju goda recept.
21 juni, 2017
Så gör du Gin och tonic med fläder och hallon
1:00

Efter reklamen: Så gör du Gin och tonic med fläder och hallon

(1:00)

Slå på ljud

Använd okryddat brännvin när du smaksätter din snaps. Vill du använda frukt och/eller bär i din snaps är det bra att använda lite starkare sprit. Anledningen är att frukt och bär innehåller mycket vatten som späder ut smaken.

Några riktlinjer:

  • Färska kryddor: behöver 1-2 dagar för att ge ifrån sig smak.
  • Torkade kryddor behöver cirka 4-7 dagar för att ge ifrån sig smak.
  • Frysta bär behöver cirka 7-14 dagar för att ge ifrån sig smak.

Tips! Många gör misstaget att förvara snapsen i frysen. Gör inte det! När spriten är iskall försvinner mycket av smaken och snapsen smakar mest bara sprit. Att låta snapsen stå i ett kallt kylskåp räcker gott och väl.

1. Flädersnaps med äpple

Du behöver:

30 cl Hallands fläder

40 cl vodka

1 lime

1 rött äpple, oskalat

Gör så här: Häll Hallands fläder och vodka i en flaska. Riv zesten från en limefrukt och skiva äpplet i stänger. Lägg i både limezest och äppelstänger i spritblandningen och låt stå i kylskåp i ett dygn. Sila och servera kall.

2. Beska droppar

Du behöver:

2 kvistar färsk malört (eller 2 tsk torkad)

70 cl vodka

5 cl torr sherry

Gör så här: Tryck ner malörten i en flaska och häll i spriten. Låt stå i 3-4 dygn. Sila genom ett kaffefilter och häll upp i serveringsflaska.

3. Citron- och dillsnaps

Du behöver:

2 st dillkvistar

1 st citron

35 cl vodka

Gör så här: Skölj citronen. Riv citronzest från hela citronen och blanda detta med dillkvistarna och vodkan. Skaka och låt stå 1-2 dygn. Sila och häll upp i en serveringsflaska.

4. Hallonsnaps

Du behöver:

70 cl vodka

2 dl färska hallon

Gör så här: Häll hallon och vodka i en flaska och skaka ett par gånger. Låt stå 1-2 dygn. Sila om du önskar en klar snaps.

5. Björnbärssnaps med mynta

Du behöver:

2 dl björnbär

1 stjälk färsk pepparmynta

2 stjälkar färsk mynta

50 cl vodka

Gör så här: Blanda samtliga ingredienser i en flaska. Låt stå i 3 dagar och skaka 1-2 gånger om dagen. Sila och häll upp snapsen i serveringsflaska.

6. Apelsin- och fänkålssnaps

Du behöver:

1/2 apelsin

1/2 vaniljstång

1 msk fänkålsfrön

35 cl vodka

Gör så här: Skölj apelsinen och skär sedan en tunn spiral från skalet. Klyv vaniljstången och lägg den tillsammans med apelsinskal och fänkålsfrön i en flaska. Häll över vodka och låt stå i rumstemperatur 1-2 dagar. Sila och kyl snapsen innan servering.

7. Timjan- och citronsnaps

Du behöver:

35 cl vodka

2 kvistar citrontimjan

1 remsa citronskal

Gör så här: Häll vodkan i en karaff och lägg i timjankvistarna. Lägg i citronskalet i spriten och låt stå i cirka 12 timmar. Ta bort citronskalet och servera snapsen kyld.