Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla receptPåskmat

Kalasfin konfekt – 6 recept

10 okt, 2021 
AvRedaktionen ELLE
Kalasfin konfekt – 6 recept
Till advent, jul, nyår – eller bara som en treat under mörka vinterdagar, dessa godsaker sätter guldkant på tillvaron när som helst!
Annons
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After EightBrand logo
Mintigt julgodis med polkagris, choklad och After Eight

Alla vet att något sött på maten är bra för matsmältningen! Så varför inte bjuda på massor av olika små goda sötsaker? Macadamianötter med vit choklad, chokladdoppade brigaderos och ingefärsbollar är bara några av godsakerna vi ställer fram till kaffet. Det är omöjligt att bara ta en!

Jordnöts- och tranbärsfudge

Pistaschmjöl ger både smak och färg.

16 stycken

Du behöver:

100 g jordnötssmör
100 g (1 dl) kokosgrädde
50 g (2 ½ msk) lönnsirap
25 g smör
1 nypa vaniljpulver
50 g tranbär
100 g pistaschmjöl

Gör så här:

  1. Häll alla ingredienser, utom tranbär och pistaschmjöl, i en liten kastrull, värm den på svag värme och rör om med träsked tills smeten är krämig och jämn. Skär den sig lite, rör om snabbt i 10 sekunder tills den går ihop.
  2. Vänd ner tranbär och häll fudgen i en fyrkantig form, 12x12 cm, som du klätt med plastfolie. Ställ i kylen i minst 2 timmar. Skär sedan i bitar och vänd i pistaschmjöl. Förvara svalt.

Chokladdoppade brigaderos

Brasilianska brigaderos är som en korsning av tryffel och kola. Rullas vanligtvis i strössel eller nötter, men testa att doppa dem i choklad!

Annons

20 stycken

Du behöver:

2 burkar kondenserad mjölk
50 g smör
1 dl kakao
1 krm salt
200 g mjölkchoklad

Gör så här:

  1. Koka upp kondenserad mjölk, smör, kakao och salt i en kastrull, rör om hela tiden tills den tjocknar efter cirka 10 minuter. Ta då kastrullen från plattan och låt svalna. Ställ i kylen i ett par timmar tills du kan rulla 20 bollar av smeten.
  2. Smält chokladen över vattenbad och doppa sedan bollarna i den. Strö över metallpulver innan chokladen stelnat helt.
  3. Vill du ha riktigt fina bollar i form av praliner, så penslar du en pralinform med metallpulver, och häller i den smälta chokladen. Vänd upp och ner på formen och låt överbliven choklad rinna ur. Låt stelna något och lägg sedan i brigaderos. Dra med en spatel över formen för att få bort överbliven choklad samt täcka och försegla botten av pralinen med choklad. Låt pralinerna stelna i kylen några timmar, ta dem sedan ur formen. Förvara svalt.

Marsipankulor med vitt portvin

Uppdaterat marsipangodis!

12–14 bitar

Du behöver:

200 g marsipan
2 msk vitt portvin
1 msk torkad lavendel
200 g vit choklad

Gör så här:

  1. Knåda ihop marsipanen med portvin och lavendeln, spara lite lavendel till garnering. Rulla till bollar.
  2. Smält den vita chokladen över ett vattenbad och doppa bollarna i chokladen. Lägg dem på en bit bakplåtspapper, och strö över lite lavendel, innan chokladen är helt stelnat.
Imponera med kalasfin konfekt

Macadamianötter med vit choklad och ros- och hallonpulver

Knapriga, söta och underbart goda.

Ca 4 dl

Du behöver:

1 msk torkade rosenblad
50 g frystorkat hallonpulver
300 g vit choklad
300 g macadamianötter

Gör så här:

  1. Finfördela de torkade rosenbladen i en mortel, blanda med hallonpulvret. Lägg nötterna på en bakplåtspappersklädd plåt och rosta i ugnen 6–7 minuter på 170°. Låt svalna.
  2. Smält chokladen över vattenbad. Vänd ner nötterna i den smälta chokladen, lyft upp nötterna med en gaffel och låt torka på bakplåtspapper. Vänd dem sedan i hallonpulvret och låt stelna.

Ingefärsbollar

Söta med ett litet sting.

20 bollar

Du behöver:

125 g torkade urkärnade dadlar
50 g kakao
50 g kokosmjöl
125 g mjukt smör
3 msk rörsocker
2 ½ dl havregryn
2 msk mörk rom
2 msk finhackad inlagd ingefära
1 nypa salt
½ tsk vaniljsocker

Topping:

1 dl florsocker
1 tsk ätbart
Rosa metallpulver (finns bland annat av märket Odense)

Gör så här:

  1. Finhacka dadlarna, med en kniv eller i en minihackare. Blanda med resterande ingredienser och knåda ihop till en jämn smet. Rulla till bollar och ställ åt sidan.
  2. Blanda florsocker med rosa metallpulver och rulla bollarna i det. Förvara svalt.

Nougatbitar med havrekrisp

Mjukt, gott och krispigt!

24 stycken

Du behöver:

30 g smör
100 g (2 ¾ dl) havregryn
75 g (1 dl) ljust muscovadosocker
2 msk sirap
50 g hasselnötsflagor
500 g nougat
350 g mörk choklad metallpulver

Gör så här:

  1. Smält smöret i en kastrull och rör ner havregryn, socker, sirap och hasselnötter. Låt bubbla på låg värme tills sockret är karamelliserat. Häll ut massan på ett bakplåtspapper som är smort med lite olja och kavla ut så tunt det går, helst millimetertjockt. Dela flarnet på hälften, låt svalna.
  2. Smält nougat och 50 g choklad över vattenbad. Klä en form, cirka 15x18 cm, med plastfolie och fördela en tredjedel av nougatmassan i den. Lägg på ena delen av havreflarnet. Häll på en tredjedel till av nougatmassan, lägg på sista delen av havreflarnet och toppa med sista tredjedelen nougatmassa. Ställ kallt över natten. Smält resterande choklad, 300 g, över vattenbad och häll över nougaten. Låt svalna något så chokladen stelnar lite, pudra sedan över metallpulver. Låt stelna helt, lyft ur formen och skär i bitar. Förvara svalt.

Recept: Cecilie Sofie Svensson Foto: Line Thit Klein

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Annons