5 smaskiga varianter på varm choklad

5 smaskiga varianter på varm choklad

Den himmelskt goda chokladdrycken går att göra på flera olika sätt. Här är fem smaskiga recept som definitivt går hem i höst!
21 augusti, 2016

1. Varm choklad med kardemumma

Du behöver (för 1 kopp):

– 1 msk kakao av god kvalitet

– 2 msk ljust muscovadosocker

– 1/2 tsk svarta kardemummakärnor

– 3 dl mjölk

– 1/2 dl vispgrädde

Gör så här:

Blanda kakao och muscovadosocker i en stor kopp. Stöt kardemumman i en mortel och koka upp den tillsammans med mjölken. Slå på lite av den varma mjölken i koppen och rör om till en chokladsmet. Häll i resten av den varma mjölken, toppa med lättvispad grädde och lite muscovadosocker.

2. Varm choklad med Smore’s

Du behöver (för 2 koppar):

– 2 dl mjölk

– 1 dl vatten

– 1/4 dl kakao

– 2 msk chokladsås

– 2 msk socker

– 1 krm salt

– 1/2 dl marshmallows

Gör så här:

Sätt ugnen på ”grill”. Hur varmt du ska ha beror på vilken ugn du har, testa dig fram och börja vid 125 grader. Blanda mjölk och vatten i en kastrull och värm upp vätskan på medelhög värme i ett par minuter. Häll sedan i kakao, socker och salt och vispa lätt. När allt är blandat häller du i vätskan i två ugnssäkra koppar. Fyll upp med marshmallows i båda och ställ dessa på ett galler i ugnen. Håll koll så att marshmallowsen får en gyllenbrun färg, då är det dags att ta ut kopparna (obs: använd en grytlapp!). Häll över chokladsås och servera genast.

3. Varm choklad med nutella

Du behöver (för 4 koppar):

– 1 liter mjölk

– 2 msk nutella

– 2 msk kakaopulver

– 2 msk socker

Topping (om du vill)

– Minimarshmallows

– Krossade nötter

– Extra nutella

– Chokladflarn

Gör så här:

Värm upp mjölken i en kastrull tills det börjar ryka lite lätt. Häll i kakaopulver och socker, rör om. Häll sedan i nutellan och häll upp i fyra koppar. Toppa med valfri topping, förslagsvis minimarshmallows och extra nutella.

4. Varm choklad med havssalt

Du behöver (för 2 koppar):

– 2,5 dl mjölk

– 2,5 dl grädde

– 100 g hackad mörk choklad (70 %)

– 1 msk socker

– 1 krm havssalt

– 1 äggula

Gör så här:

Häll mjölk, grädde och choklad i en kastrull ihop med socker och salt. Värm upp på medelhög värme tills chokladen är smält. Smaka av om du eventuellt vill ha en mer salt smak, tillsätt i så fall mer. Ta bort kastrullen från pannan och ha i äggulan. Vispa upp till en krämig smet. Sila chokladdrycken och häll sedan upp i två koppar.

5. Varm choklad med bourbon

Du behöver (för 2 koppar):

– 4 dl mjölk

– 50 gram hackad mörk choklad (70 %)

– 1 krm vaniljpulver

– 1,5 msk bourbon

– 0,5 dl grädde

– Ev. 0,5-1 tsk socker

Gör så här:

Blanda mjölk, vaniljpulver och mörk choklad i en kastrull och värm upp på medelhög värme tills chokladen har smält. Rör om under tiden. Häll därefter i whiskyn och rör om. Lägg i 0,5 tsk socker om du önskar en sötare smak. Häll upp i två koppar och toppa med vispad grädde och pudrad kakao.