5 nyttiga alternativ till godis, chips och glass

5 nyttiga alternativ till godis, chips och glass

Försöker du att äta nyttigt men har svårt att stå emot när du blir sugen på godis, chips och glass? Här är 5 nyttiga alternativ att äta istället.
12 november, 2018
Äppelringar med jordnötssmör och blåbär.

Äppelringar med jordnötssmör och blåbär. Foto: IBL

När man är riktigt sugen på något sött eller salt kan det vara svårt att stå emot, men ofta går det lika bra att ersätta det onyttiga suget med något nyttigare alternativ. Istället för godis kan du äta något annat som är sött och istället för chips kan du äta något annat som är salt eller knaprigt. Det finns alternativ till allt, det gäller bara att hitta dem och vara förberedd.

1. Tips om du är sugen på godis

Att säga till någon som har ett rejält sötsug att de ska ta en frukt är ju som att be om stryk, men vi testar ändå. Först och främst, känn efter om du bara är sugen eller om du faktiskt är hungrig eller törstig. Testa att dricka ett glas vatten och känn efter igen. Vissa upplever att en shot med intensiva smaker, till exempel ingefära, kan döda suget.

Om suget ändå finns kvar, och det inte är hunger det handlar om kan du testa att äta frukt. Om du vill att frukten ska kännas lite mer som godis, ät frukt du inte brukar äta. Ta inte en slentrianbanan, utan gå och köp blåbär, plommon, vindruvor, aprikoser eller något annat du inte brukar äta. Eller lyxa till det med att doppa äppelklyftor i lite jordnötssmör. Väljer du bär eller vindruvor får dessutom fingrarna något att plocka med, på samma sätt som med smågodis.

Recept: Yoghurt med frukt och chokladgranola

Yoghurt med frukt och chokladgranola.

Yoghurt med frukt och chokladgranola.

2. Tips om du är sugen på chips

Det är lätt att tro att man behöver salt om man är sugen på salt. Det är inte alls säkert att det är så. Många av oss äter för mycket salt och är inte i närheten av en saltbrist som behöver åtgärdas. Däremot är salt gott, så att du blir sugen på salt är inte alls konstigt.

Men salt behöver inte innebära friterad potatis. Gör en omgång popcorn i kastrull och salta måttligt. Popcornen i sig är många gånger bättre än chips och om du inte översaltar dem blir det ett hälsosamt snack. Testa också att krydda dem med paprikapulver, chili eller någon annan krydda du gillar. Popcorn är dessutom knapriga, så du får din konsistenscraving stillad också.

Nötter och mandlar är också ett bra alternativ, men här är det lätt att du äter för mycket. Nötter innehåller trots allt rejält med kalorier och en ”portionspåse” nötter som du kan köpa i affären kan innehålla lika mycket kalorier som en hel lagad måltid. Är du egentligen hungrig? Gör grönsaksstavar och en dipp.

Recept: 7 nyttiga snacks och tilltugg

Grönkålschips och rostade nötter.

Grönkålschips och rostade nötter.

3. Tips om du är sugen på glass

Blir du ofta sugen på glass? Tur för dig! Nu finns det nämligen massor av recept på glass som inte är glass, så kallad ”nice cream” gjord på mixad frusen banan smaksatt med frukt, kokos, vanilj, kanel eller kakao som är ett riktigt bra glass-substitut. Ha bananer redo i frysen så att du är preppad för när suget sätter in. Frys också in vindruvor, det är som att äta små bitar sorbet. Du kan också testa att äta lite turkisk yoghurt med nötter eller frukt och bär för att få något krämigt och kallt i munnen vilket i sig kan lugna suget. Det är som sagt inte alltid man är sugen på en smak, det kan lika gärna vara en konsistens.

Recept: Nyttig glass med banan och mango

4. Tips om du är sugen på choklad

Här finns det en riktigt bra lösning – mörk choklad gör att suget efter choklad lägger sig efter en liten mängd, och nu är ju butikernas hyllor fulla av goda alternativ för dig som tycker att ren mörk choklad blir lite trist. Du kan också göra en din egen trailmix med nötter, frön, mörk choklad och lite torkad frukt för lite mer omväxling.

En god och hälsosam boll på till exempel torkade frukter och smaksatt med kakao kan vara bra att ha i frysen och ta fram när suget sätter in. Men se till att bollarna är små.

Recept: 5 nyttiga snacks med choklad

Nyttiga snacks med choklad.

Nyttiga snacks med choklad.

5. Tips om du är sugen på bakverk

Vill du sätta tänderna i en rejäl kanelbulle? Ok, återigen – det är inte så att du är hungrig? Ok, testa då att äta något som har liknande smaker. En liten portion yoghurt med mandel och kanel eller en bit bananbröd som du har kryddat med kanel. Bananbröd kan du ha färdigskivat i frysen och bara plocka fram en skiva när du blir sugen. Du kan med fördel underbaka brödet lite så att det är lite kladdigt.

Recept: Bananbröd med avokado

Bananbröd med avokado.

Bananbröd med avokado.

Kasta inte i dig!

TIPS! Ät dina nyttiga snacks långsamt! Det är lätt att kasta i sig en hel påse nötter, en stor skål med popcorn eller en hel hög yoghurt utan att stanna upp och se om man egentligen är nöjd.