Populärt: MatDrinkarVegetarisktBakningAlla recept

5 nya och trendiga mackor du kommer vilja testa direkt!

28 jan, 2016 
Mackor är trendigare än någonsin och går att variera i all oändlighet. Vad sägs om avokadotoast, cemitas eller mac ’n’ cheese på en macka? Pågen har nyligen genomfört sin årliga trendspaning och siat om vilka smörgåsar som är heta 2016.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons

Trend 1: Hälsosam dekadens

Avokadotoast med chili, gräslök och citron.
Avokadotoast med chili, gräslök och citron.

Vi nöjer oss inte längre med att kompromissa mellan njutbart och hälsosamt – vi vill ha båda på samma gång. En tydlig symbol för trenden är avokadotoasten.

Recept: Avokadotoast med chili, gräslök och citron

Avokadon med sin krämiga konsistens och milda, men ändå fylliga, smak passar perfekt på ett smakrikt rostat eller stekt surdegsbröd. Toppa med chiliflakes, citronskal och gräslök eller smörgåskrasse, tomat och rostade sesamfrön.

Annons

Trend 2: Vegetable Forward

Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor.
Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor.

Intresset för vegetarisk mat ökar. Vi ser mer grönsaker som pålägg men också fler bröd som bakas med grönsaker och rotfrukter i degen.

Recept: Skördemacka med bondbönor, fetaost och rädisor

En mättande men ändå fräsch macka. Om det är svårt att få tag på bondbönor kan de ersättas med frysta, gröna ärter. Förutom groddar är det även gott att toppa mackan med smörgåskrasse och ärt- eller solrosskott.

Trend 3: Global Street Food

Cemitas med pulled beef eller tofu.
Cemitas med pulled beef eller tofu.

Vi öppnar upp blicken för omvärlden och just nu ser vi en generell mexikanskt mattrend, som även speglas i mackätandet i form av tortas och cemitas.

Annons

Recept: Cemitas med pulled beef eller tofu

Cemita är en macka med ursprung i mexikanska Puebla. Till mackan används ett briocheliknande bröd med sesamfrön som kallas just cemita. Fyllningen består vanligtvis av skivad avokado, någon typ av tillagat kött, ost, lök, salsa och den mexikanska örten pápalo

Trend 4: Frankenfoods

Grilled mac ’n’ cheese med nachos.
Grilled mac ’n’ cheese med nachos.

Under 2016 kommer vi att se flera exempel på onyttiga och dekadenta maträtter, till exempel dubbelmackor med smält ost och chips som pålägg.

Annons

Recept: Grilled mac ’n’ cheese med nachos

Krämiga, chiliheta makaroner möter söt majs och krispiga nachos i denna maffiga toast som passar perfekt till brunch eller när det finns matrester som behöver tas tillvara. Istället för nachos går det även bra att använda ostbågar eller chips.

Trend 5: Sött möter salt

Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.
Toast med getostkräm, björnbär och valnötter.

Gränsen mellan traditionellt söta och salta produkter och råvaror suddas ut. På mackorna syns bland annat bär, pastrami och sylt.

Recept: Toast med getostkräm, björnbär och valnötter

De söta och smakrika björnbären bryter av fint mot den salta och lite syrliga getostkrämen. Toppat med honungsglaserade valnötter och färsk timjan blir det här en underbart god macka som passar perfekt till brunch eller afternoon tea.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons