5 lyxiga och smakrika smörrebröd
- AvRedaktionen
 
1. Laxouvertyr med äpple och pepparrot
4 portioner
Du behöver:
200 g färsk laxfilé
200 g kallrökt lax
1 liten schalottenlök
1 tsk senap
1 knippe färsk dill
1 knippe färsk körvel
Salt och svartpeppar
150 g naturell färskost
1 msk riven pepparrot
1 äpple
1 citron, lite av saften
4 skivor rågbröd
Garnering:
Riven pepparrot
Kryddörter
Gör så här:
- Skär den färska och den rökta laxen i tärningar.
 - Skala löken och hacka den fint.
 - Blanda laxen med lök, senap och 2 msk hackade kryddörter och smaka av med salt och peppar.
 - Blanda färskosten med fint riven pepparrot och 2 msk kryddörter, smaka av med salt och peppar.
 - Skölj äpplet och skär det i tunna strimlor, droppa lite citron över.
 - Smöra rågbrödsskivorna med färskostsröra och toppa med lax, äppelskivor, lite extra riven pepparrot och färska kryddörter.
 
2. Härlig duett med sill och dill
4 portioner
PS: Låt löken dra i kallt vatten innan.
Du behöver:
1 rödlök
1 gul lök
1 schalottenlök
1 ½ dl majonnäs
1 knippe färsk dill
Salt och svartpeppar
4 inlagda sillfiléer med valfri kryddning
2 msk vindruvskärnolja eller annan neutral olja
4 skivor rågbröd
Garnering:
1 msk torkad dill eller rikligt med färsk dill
Gör så här:
- Skala lökarna och skär dem i tunna skivor.
 - Blanda ½ dl av majonnäsen med en handfull finhackad dill.
 - Vänd ner resterande majonnäs och smaka av med salt och peppar.
 - Torka sillfiléerna snabbt med luddfritt hushållspapper och pensla dem med olja.
 - Skär filéerna i mindre bitar så de passar bröden.
 - Hacka 2 msk dill fint och vänd sillbitarna i dill. Strö salt och peppar över.
 - Smöra rågbrödsskivorna med dillmajonnäs och lägg sillbitarna ovanpå.
 - Garnera med tre olika sorters lök och strö gärna finhackad, torkad dill eller rikligt med färsk dill över anrättningen.
 
3. Läckert smörrebröd med räkor
4 portioner
Du behöver:
4 ägg
150 g stora räkor med skal
4 msk majonnäs
1 ekologisk citron
Salt och svartpeppar
Smör till bröden
4 skivor rågbröd
50 g färsk stenbitsrom, kaviar eller laxrom
Garnering:
Smörgåskrasse
Gör så här:
- Koka upp vatten och koka äggen i 9 minuter, tills de är hårdkokta.
 - Låt dem svalna i kallt vatten. Skala och skär dem i skivor.
 - Skala räkorna.
 - Rör ihop majonnäs med rivet citronskal och -saft och smaka av med salt och peppar.
 - Bred smör på rågbrödsskivorna och fördela ägg, citronmajonnäs, räkor och stenbitsrom ovanpå.
 - Garnera med färska kryddörter, strö lite salt och peppar över och njut!
 
3. Kyckling- komposition med krämig majo och apelsinsmak
4 portioner
Du behöver:
500 g kycklingbröstfilé
Smör till stekning
2 dl färskpressad apelsinjuice
1 dl vatten
2 dl majonnäs
1 ekologisk apelsin
Färsk timjan, hackad
Salt och svartpeppar
4 skivor rågbröd
Garnering:
Rivet apelsinskal
Svartpeppar
Timjan
Gör så här:
- Torka kycklingen lätt med lite hushållspapper.
 - Bryn kycklingen i smör i en stekpanna, ca 2 minuter på varje sida.
 - Tillsätt apelsinjuice och vatten och låt kycklingen småkoka i lagen i 5–7 minuter på varje sida, tills köttet är genomlagat.
 - Låt stå och dra och svalna i lagen.
 - Dra isär kycklingköttet i små strimlor med fingrarna.
 - Vänd ihop med majonnäs.
 - Smaka av kycklingsalladen med rivet apelsinskal, hackad timjan, salt och peppar.
 - Smöra bröden och klicka kycklingsallad ovanpå.
 - Garnera med rivet apelsinskal, peppar och färsk timjan.
 
5. Magisk bärsymfoni – ett sött smörrebröd
4 portioner
Du behöver:
4 skivor rågbröd
2 msk smör
2 msk rörsocker
125 g björnbär, hallon och blåbär
300 g keso
1 msk flytande honung
1 ekologisk citron
Garnering:
Citronmeliss eller mynta
Till servering:
200 g björnbär, hallon och blåbär
Gör så här:
- Bred smör på bägge sidor av varje skiva rågbröd, strö rörsocker ovanpå smöret.
 - Rosta bröden i en torr stekpanna på medelvärme, ett par minuter på varje sida, tills sockret karamelliseras. Akta så bröden inte bränns.
 - Låt svalna på ett ugnsgaller så de förblir spröda.
 - Mosa 4 björnbär och blanda med keson, smaka av med honung och citronsaft.
 - Bred kesoblandingen över rågbrödsskivorna och strö fler bär på toppen.
 - Riv lite citronskal över och garnera gärna med citronmeliss eller färsk mynta.
 
Av: Julie Hey
Foto: Betina Hastoft
LÄS MER:
Smörrebröd med halloumi, curry och picklad rödlök