Populärt: MatDrinkarVegetarisktAlla receptSommarmatSomriga drinkarGrillat

5 livsmedel som botar bakfyllan - på riktigt

28 dec, 2018 
AvThowe Wagner Larsson
Ägg och bacon kan hjälpa till att bota bakfyllan.
Hur botar man bakfylla? Det vet inte ens forskarna – men med den här maten kommer du snabbare på fötter igen. Vi har de bästa tipsen på vad din kropp behöver just nu.
För att spara den här artikeln
måste du vara medlem
Logga in på ditt kontoellerSkapa ett konto här!
Annons
5 saker som botar bakfyllanBrand logo
5 saker som botar bakfyllan

Varför blir man bakfull?

Att vakna dagen efter med en känsla av ”betongkeps” beror på vitamin- och mineralbrist i kombination med rubbad vätskebalans. Men eftersom alkoholen både är fettlöslig och vattenlöslig kan den ställa till med oreda i princip varje cell i vår kropp.

Forskarna har därför svårt att säga exakt varför vi blir bakis och det är därför svårt att få fram ett ordentligt botemedel.

Hur bokat man bakfylla?

Det bästa du kan göra – förutom att dricka mindre – är egentligen att försöka få i dig vätska, och så många olika vitaminer och mineraler som möjligt för att återställa balansen. Till exempel är multivitaminjuice bättre än enbart vatten eftersom vi behöver mineralerna för att kunna ta upp vätskan.

Här är fem starka tips för en snabbare comeback från bakfyllan:

1. Ägg

Ägg och bacon eller några salta, stekta ägg på ett knäckebröd kan göra under för baksmällan. Eller varför inte äggröra med några bitar ost och tomat? Ägg innehåller nämligen taurin som har visat sig reversera leverskador som kan vara en följd av alkoholkonsumtion.

Annons

Recept: Knäckande goda recept med ägg

Knäckande goda recept med ägg.
Knäckande goda recept med ägg.

2. Citrusfrukter

En apelsin, några glas citronvatten eller kanske en halv grapefrukt. C-vitamin är en vattenlöslig vitamin som kroppen får brist på när du dricker alkohol. Förutom att det är en livsnödvändig vitamin visar studier att C-vitamin hjälper kroppen att förbränna etanolen i alkohol lättare.

Recept: Bubblande citruskanna

Bubblande citruskanna.
Bubblande citruskanna.

3. Spenat och banan

Varken spenatsoppa elller bananpannkakor låter kanske som en dröm när kroppen kräver fett och salt men sanningen är att både banan och spenat innehåller kalium, ett ämne som är nödvändigt för att vi ska fungera optimalt. När vi dricker alkohol bryts mineralämnet kalium ner och vi behöver således fylla på förrådet igen.

Annons

Recept: Pocherat ägg med spenat och bacon

Pocherat ägg med spenat och bacon.
Pocherat ägg med spenat och bacon.

4. Inlagd gurka

(Nej, bostongurkan på cheeseburgaren räknas inte.) I inlagd gurka finns vinäger, vatten och natrium; en elektrolyt vi förlorar när vi dricker alkohol. Förutom att reglera nervsystemet hjälper natrium kroppen att absorbera vätska när den är som mest i behov av det.

Recept: Kycklingsallad med inlagd gurka

Kycklingsallad med inlagd gurka.
Kycklingsallad med inlagd gurka.

5. Blåbär

En tallrik mjölk och blåbär är underskattat dagen efter. Dels för den goda smaken men också då blåbär innehåller elektrolyter som påverkar cellernas vätskebalans. Även avokado (sa någon guacamole?), banan och potatis (saltade potatisklyftor, kanske?) innehåller de värdefulla elektrolyterna.

Annons

Recept: Yoghurt med blåbär och skorpor

Yoghurt med blåbär och skorpor.
Yoghurt med blåbär och skorpor.

Vad hände med ”en liter Coca Cola och en kebabpizza med extra vitlökssås”? Lugn, bara lugn. Mår du bättre av en pizza med extra allt – ät en i så fall. Ibland är fett och snabba kolhydrater precis vad själen behöver.

Få det bästa av ELLEs värld - anmäl dig till våra nyhetsbrev

Vi handplockar vårt bästa innehåll åt dig med maxad inspiration och de senaste trenderna. Utöver det får du ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar och inbjudningar till olika event. Fyll bara i dina uppgifter här så sköter vi resten! ♥

Annons