5 klassiska bourbon-drinkar

Whiskey Sour och Old Fashioned är två klassiska bourbon-drinkar.

Amerikansk bourbon har på senare år blivit en populär och trendig drinkingrediens i Sverige. Här berättar vi vad som skiljer bourbon från annan whiskey (eller whisky) och tipsar dessutom om fem klassiska drinkar.
19 maj, 2016

Bourbon har sitt ursprung i Bourbon County i Kentucky, USA, och är tillverkad av minst 51 procent majs. Spriten ligger i minst två år i nya, rostade amerikanska ekfat innan den buteljeras på flaska. Alkoholhalten måste ligga på minst 40 procent.

Den största och mest kända producenten av bourbon är Jim Beam, som sålde sin första flaska redan 1795. Olika typer av bourbon har olika karaktär och smakegenskaper vilket gör att de passar till olika typer av tillfällen – och olika typer av drinkar.

Whiskey eller whisky?

Vilken stavning man använder beror på dryckens ursprung. I USA och på Irland använder man whiskey och i Skottland, Japan, Kanada och Sverige använder man whisky.

1. Whiskey Sour

Whiskey Sour med Jim Beam Double Oak.

Whiskey Sour med Jim Beam Double Oak.

Whiskey Sour är trendigare än någonsin, men första gången receptet publicerades var 1862 – i ”The Bartender’s Guide” som skrevs av Jerry Thomas. Legenden säger dock att drycken uppfanns redan under 1700-talet för att hjälpa sjömän med sjösjuka och skörbjugg.

Till en perfekt Whiskey Sour vill man ha en len och söt bourbon som möter citronjuicens syrlighet och skapar en frisk och inte för sur balans.

Ingredienser:

5 cl Jim Beam Double Oak

3 cl citronjuice

2 cl sockerlag

1 stänk Angostura Bitter

2. Old Fashioned

Old Fashioned med Maker’s Mark.

Old Fashioned med Maker’s Mark.

Old Fashioned är många bartenders personliga favorit. Drinken föddes förmodligen redan på 1700-talet, men fick ett stort uppsving för några år sedan, mycket tack vare TV-serien Mad Men.

Till en Old Fashioned används en klassisk bourbon. Förut var det fritt att tolka vilken sprit som skulle användas, men idag är det ingen tvekan om att det ska vara bourbon.

Ingredienser:

1 sockerbit

5 cl Maker’s Mark

1 skvätt Angostura Bitter

apelsinskal

3. Mint Julep

Mint Julep med Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey.

Mint Julep med Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey.

Mint Julep har starka kopplingar till det anrika hästkapplöpningsloppet Kentucky Derby. Det har varit loppets signaturdrink sedan 1938 och under en Kentucky Derby-helg serveras omkring 80 000 Mint Julep-drinkar.

Till en Mint Julep vill man gärna använda en klassisk bourbon med lite sting, ekiga vaniljtoner och en värmande och lätt fruktig sötma.

Ingredienser:

8-10 myntablad

5 cl Jim Beam Kentucky Straight Bourbon Whiskey

0.5 cl sockerlag

4. Scofflaw

Scofflaw med Knob Creek.

Scofflaw med Knob Creek.

Scofflaw är uppkallad efter de personer som under förbudstiden i USA bröt mot alkohollagen. De kallades för ”scofflaws” och man kan säga att drinken är en hyllning till de som, lagen till trots, njöt av alkoholhaltiga drycker under den här perionden.

Till en Scofflaw får man gärna satsa på en alkoholstark bourbon med mycket sötma för att ge smaklökarna lite extra skjuts.

Ingredienser:

4 cl Knob Creek

1 cl Dry Vermouth

2 cl citronjuice

2 cl Grenandine

5. Presbyterian

Presbyterian med Jim Beam Rye.

Presbyterian med Jim Beam Rye.

Presbyterian har fått sitt namn efter den kyrkliga konstitutionen Presbyterianer. Enligt historien kom namnet från att ”nyktra” presbyterianer toppade sin lemonad med amerikansk whiskey.

Till en Presbyterian kan man gärna använda en råg-whiskey för att ge den lite extra sting och kryddighet, som balanseras perfekt med ingefäran och bittern.

Ingredienser:

5 cl Jim Beam Rye

3 cl citronjuice

2 cl sockerlag

färsk ingefära

1 stänk Angostura Bitter