5 grejer din kropp behöver när du är bakfull

24 jan, 2016 
AvThowe Wagner Larsson
Blir du ofta bakfull och ligger hemma i soffan en hel dag efter att du varit ute? ELLE listar maträtterna som du bör äta för att må bättre och lindra den hårda smällen.
Annons

Att vakna dagen efter med en känsla av ”betongkeps” beror på vitamin- och mineralbrist i kombination med rubbad vätskebalans. Men eftersom alkoholen både är fettlöslig och vattenlöslig kan den ställa till med oreda i princip varje cell i vår kropp. Forskarna har därför svårt att säga exakt varför vi blir bakis– och det är därför svårt att få fram ett ordentligt botemedel.

Det bästa du kan göra – förutom att dricka mindre – är egentligen att försöka få i dig vätska, och så många olika vitaminer och mineraler som möjligt för att återställa balansen. Till exempel är multivitaminjuice bättre än enbart vatten eftersom vi behöver mineralerna för att kunna ta upp vätskan.

Anmäl dig till ELLE's nyhetsbrev

Få det bästa och senaste från ELLEs värld direkt i din inbox – anmäl dig något av – eller alla – våra nyhetsbrev! Bocka i ditt val och ange din mejladress så får du nästa utskick i din inbox. Utöver veckans utvalda artiklar får du dessutom ta del av exklusiva erbjudanden, tävlingar, inbjudningar till VIP-shoppingkvällar och olika event. Välkommen!

Här är fem starka tips för en snabbare comeback från bafyllan:

1. Ägg

Några salta, stekta ägg på ett knäckebröd kan göra under för baksmällan. Eller varför inte äggröra med några bitar ost och tomat? Ägg innehåller nämligen taurin som har visat sig reversera leverskador som kan vara en följd av alkoholkonsumtion.

Annons

2. Citrusfrukter

En apelsin, några glas citronvatten eller kanske en halv grapefrukt. C-vitamin är en vattenlöslig vitamin som kroppen får brist på när du dricker alkohol. Förutom att det är en livsnödvändig vitamin visar studier på att C-vitamin hjälper kroppen att förbränna etanolen i alkohol lättare.

3. Spenat och banan

Varken bananpannkakor eller spenatsoppa låter kanske som en dröm när kroppen kräver fett och salt men sanningen är att både banan och spenat innehåller kalium, ett ämne som är nödvändigt för att vi ska fungera optimalt. När vi dricker alkohol bryts mineralämnet kalium ner och vi behöver således fylla på förrådet igen. Tips: hemmagjord pizza med spenat – kombinera det bästa av två världar.

4. Inlagd gurka

(Nej, bostongurkan på cheeseburgaren räknas inte.) I inlagd gurka finns vinäger, vatten och natrium; en elektrolyt vi förlorar när vi dricker alkohol. Förutom att reglera nervsystemet hjälper natrium kroppen att absorbera vätska när den är som mest i behov av det.

Annons

5. Blåbär

En tallrik mjölk och blåbär är underskattat dagen efter. Dels för den goda smaken men också då blåbär innehåller elektrolyter som påverkar cellernas vätskebalans. Även avokado (sa någon guacamole?), banan och potatis (saltade potatisklyftor, kanske?) innehåller de värdefulla elektrolyterna.

Vad hände med ”en liter Coca Cola och en kebabpizza med extra vitlökssås”? Lugn, bara lugn. Mår du bättre av en pizza med extra allt – ät en i så fall. Ibland är fett och snabba kolhydrater precis vad själen behöver.

Läs mer:

Annons