5 godsaker från naturen att plocka fram i höst

27 juli, 2015

Exotiska frukter och importerade superbär i all ära – men i våra svenska skogar och trädgårdar växer minst lika många goda nyttigheter. Vi hurrar för den svenska allemansrätten och beger oss ut i skogen för att fynda bland naturens godsaker. Vi har samlat våra favoriter som gör dig pigg, frisk och snygg. Frukt och bär att sylta, safta, torka och frys in – eller att avnjuta precis som de är.

Foto Anja Forsnor

När du plockat bären: Här finns recept-tips på smoothies, glass, chiapudding och mycket mer!

Blåbär

Blåbärsris är skogens vanligaste växt som sägs täcka så mycket som 17 procent av Sveriges yta. Ge dig ut och plocka alla blåbär du ser, de är fulla med antioxidanter som skyddar våra celler från att åldras i förtid. De små bären är dessutom bra för synen och innehåller mineraler som kalium, fosfor, kalcium och magnesium. Blåbär passar perfekt i en blåbärspaj, chiasylt, blåbärssmoothie eller att strössla över yoghurten till frukost.

Hallon

Har du tur kan du även hitta hallon på din skogstur. Hallon innehåller, precis som blåbär, antocyaniner som skyddar kroppens celler och stärker kroppens immunförsvar. Det söta lilla bäret sägs också kunna lindra menstruationssmärtor så passa på att frossa i hallon när det är dags för den tiden i månaden. Då får du även i dig vitaminer och mineraler som magnesium, kalcium, fosfor och C-vitamin. Dessutom är de ju så goda!

Vinbär

Nordens druvor rika på C- och E-vitamin. Svarta vinbär är rika på framför allt vitamin C och innehåller antocyaniner som kan hjälpa till att skydda kroppens celler mot fria radikaler. 100 gram svarta vinbär ger tre gånger det rekommenderade dagsintaget och är bra för att förebygga höstens förkylningar. De röda vinbären blir dekorativa iskuber genom att frysa in dem tillsammans med vatten och lite mynta. Gott och festligt!

Lingon
Det svenska superbäret är lika nyttigt som kusinerna goji- och acaibär. De sura små bären är rika på C-vitamin och antioxidanter som likt blåbären förhindrar våra celler från att åldras i förtid. Gör dina egna råröda lingon eller är direkt på filen eller mixa i smoothien på morgonen.

Krusbär

Krusbär är rikt på bland annat vitamin A, B och C och har även ett högt innehåll av den särskilt nyttiga antioxidanten quercetin som enligt studier sägs underlätta vid förkylning, allergibesvär och lungproblem. Numera är de röda och gröna krusbären lite mer sällsynta så får du syn på en buske i det vilda så passa att plocka med dig hem. Bären är syrliga och fulla av smak, dessutom tacksamma att plocka eftersom de är ganska stora. Eftersom bären är syrliga passar de fint i lite söta desserter som krusbärspaj eller tillsammans med krämig vaniljglass.

Andra svenska godsaker att hålla utkik efter i naturen:

> Rabarber

> Hjortron

> Havtorn

> Jordgubbar

> Smultron

> Kantareller

> Nypon

> Slånbär

> Aroniabär

När du plockat bären: Här finns recept-tips på smoothies, glass, chiapudding och mycket mer!